Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Начелник ГШ Даковић на сједници НАТО Војног комитета у Бриселу

Објављено: 16.01.2018. 20:20 Аутор: мод
Вршилац дужности начелника Генералштаба Војске Црне Горе, бригадни генерал Илија Даковић учествује на дводневној сједници НАТО Војног комитета у Бриселу, у формату начелника генералштабова.

У уводном излагању, предсједавајући НАТО Војног комитета, генерал Петр Павел је дао кратак увод у најзначајније теме састанка, које обухватају: адаптацију НАТО командне структуре, ангажовање НАТО на својим јужним границама, пројектовање стабилности и борбу против тероризма, активности Алијансе у Авганистану и Ираку и сарадњу са партнерским нацијама. Генерал Павел нарочито је поздравио бригадног генерала Илију Даковића, честитајући му именовање на функцију в.д Начелника Генералштаба Војске Црне Горе и пожељевши му успјех у раду на новој дужности.

У свом обраћању Војном комитету, генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг је нагласио значај овог састанка у циљу припрема за предстојећи Самит НАТО, са посебним акцентом на теме које су везане за јачање одвраћања и одбране, пројектовање стабилности, сарадњу НАТО-ЕУ и модернизацију Алијансе. Поред обавезе испуњавања одлука са Самита у Варшави, Генерални секретар је подсјетио на обавезу повећања издвајања за одбрамбени буџет, чији је крајњи циљ повећање капацитета, способности и спремности Алијансе да одговори свим савременим безбједоносним изазовима.

Генерал Даковић је нагласио да ће Црна Гора, као нова чланица, предано радити на реализацији кључних задатака Алијансе, у циљу ефикасног одговора на савремене безбједносне изазове и пријетње. У свом обраћању на састанку везаном за Авганистан, потврдио је посвећеност Црне Горе даљем учешћу у “Ресолуте Суппорт” мисији.

Састанку присуствују начелници генералштабова земаља чланица Алијансе, команданти Стратегијских команди НАТО, као и предсједавајући Војног комитета ЕУ. На сесијама посвећеним операцијама и активностима који су отворене за Партнере, учествују и начелници генералштабова партнерских земаља. Закључци и одлуке сједнице Војног комитета НАТО у формату начелника генералштабова биће увертира за предстојећи састанак Министара одбане у фебруару односно предстојећи Самит шефова држава и Влада Алијансе, који је планиран да се одржи у јулу мјесецу 2018. године у Бриселу.



Да ли вам је садржај ове странице био од користи?