Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Forum slovenskih kultura prepoznat kao dobra platforma za saradnju slovenskih zemalja

Objavljeno: 24.01.2018. 22:44 Autor: MKU
Ministar kulture Aleksandar Bogdanović sastao se danas na Cetinju sa direktoricom Foruma slovenskih kultura, Andrejom Rihter.

Sastanku su prisustvovali i ambasador Republike Slovenije u Crnoj Gori, Nj.E. Mitja Močnik i predsjednik Upravnog odbora Foruma slovenskih kultura Pavle Goranović.

Direktorica FSK Rihter izrazila je zadovoljstvo dosadašnjim učešćem Crne Gore u ovoj međunarodnoj fondaciji koja pruža podršku i podstiče inovativnost i kreativnost slovenskih kulturnih područja. Ona je upoznala ministra Bogdanovića sa dosadašnjim aktivnostima i navela kako je uvjerena da će se odlična saradnja na realizaciji projekta nastaviti i u narednom periodu.

Ministar Bogdanović je istakao da Ministarstvo kulture snažno podržava misiju Foruma i naveo kako je on odlična platforma za još dinamičniju saradnju zemalja slovenskog područja.

Razgovarano je o projektu Sto slovenskih romana koji podstiče prevodilaštvo i književnu razmjenu između slovenskih naroda. Kako je naglasio ministar Bogdanović, Crna Gora se sa zadovoljstvom uključila i već danas je iz štampe izašao roman slovenskog pisca Draga Jančara “Podsmješljiva požuda”, kao prvi roman u ediciji preveden na crnogorski jezik.

Forum prepoznaje i značaj promocije kulturnog nasljeđa naših zemalja i dodjelom nagrade Živa za najbolju muzejsku praksu podstiče razmjenu znanja i iskustava u ovoj oblasti, saglasili su se sagovornici. Ministar Bogdanović je predložio da dodjela ove referentne nagrade u oblasti kulturne baštine 2019.godine bude organizovana u Crnoj Gori.

Bilo je riječi i o ostalim aktivnostima u okviru Foruma, kojima, kako je ocijenjeno, zajedno upotpunjujemo koncept evropske kulturne raznovrsnosti.


mku
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?