Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Форум словенских култура препознат као добра платформа за сарадњу словенских земаља

Објављено: 24.01.2018. 22:44 Аутор: МКУ
Министар културе Александар Богдановић састао се данас на Цетињу са директорицом Форума словенских култура, Андрејом Рихтер.

Састанку су присуствовали и амбасадор Републике Словеније у Црној Гори, Њ.Е. Митја Мочник и предсједник Управног одбора Форума словенских култура Павле Горановић.

Директорица ФСК Рихтер изразила је задовољство досадашњим учешћем Црне Горе у овој међународној фондацији која пружа подршку и подстиче иновативност и креативност словенских културних подручја. Она је упознала министра Богдановића са досадашњим активностима и навела како је увјерена да ће се одлична сарадња на реализацији пројекта наставити и у наредном периоду.

Министар Богдановић је истакао да Министарство културе снажно подржава мисију Форума и навео како је он одлична платформа за још динамичнију сарадњу земаља словенског подручја.

Разговарано је о пројекту Сто словенских романа који подстиче преводилаштво и књижевну размјену између словенских народа. Како је нагласио министар Богдановић, Црна Гора се са задовољством укључила и већ данас је из штампе изашао роман словенског писца Драга Јанчара “Подсмјешљива пожуда”, као први роман у едицији преведен на црногорски језик.

Форум препознаје и значај промоције културног насљеђа наших земаља и додјелом награде Жива за најбољу музејску праксу подстиче размјену знања и искустава у овој области, сагласили су се саговорници. Министар Богдановић је предложио да додјела ове референтне награде у области културне баштине 2019.године буде организована у Црној Гори.

Било је ријечи и о осталим активностима у оквиру Форума, којима, како је оцијењено, заједно употпуњујемо концепт европске културне разноврсности.


mku
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?