Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Potpisan sporazum: Više mogućnosti za učenje francuskog jezika

Objavljeno: 31.01.2018. 17:19 Autor: PR služba Ministaratva prosvjete

Ministar prosvjete dr Damir Šehović i direktorica za kontinentalnu Evropu u Ministarstvu za Evropu i inostrane poslove Republike Francuske Florans Manžen sastali su se danas u prostorijama Ministarstva prosvjete gdje su potpisali Administarativni sporazum za promovisanje i podršku izučavanju francuskog jezika u Crnoj Gori.

Sporazumom je predviđen set aktivnosti sa ciljem promocije francuskog jezika u sklopu nastavnih i vannastavnih aktivnosti, obuke nastavnika, povećanja mobilnosti učenika i studenata i bolja univerzitetska saradnja.

Nakon potpisivanja Sporazuma ministar Šehović je naglasio da je riječ važnom i sadržajnom sporazumu kojim se Crna Gora obavezala da će intenzivno promovisati francuski jezik kao jedan od radnih jezika Evropske unije.

Kao važne segmente Sporazuma, Šehović je naglasio poboljšanje kvaliteta nastave kroz kontinuiranu obuku nastavnika francuskog jezika u osnovnim i srednjim školama, kao i nastojanje uvođenja diplome o poznavanju francuskog jezika kao stranog jezika, odnosno školski DELF.

PR služba Ministarstva prosvjete

Takođe, on je objasnio da se dio Sporazuma odnosi na podsticanje saradnje između francuskih i crnogorskih univerziteta kroz pružanje podrške razvoju studijskog programa za Francuski jezik i književnost na Univerzitetu Crne Gore, i dodao da je dogovoreno i podsticanje vannastavnih aktivnosti koje su takođe od značaja za kvalitetno učenje jezika.

Ministar je zaključio da je ovaj sporazum samo jedan od koraka koje Ministarstvo preduzima kada je u pitanju izučavanje stranih jezika koje predstavlja jednan od prioriteta na putu integracije u društvo razvijenih evropskih država.

Gospođa Manžen je istakla da se Sporazumom stavlja pečat na odličnu saradnju dvije zemlje, čija će realizacija ohrabriti i podstaći na učenje francuskog jezika. Ona je izrazila zahvalnost Crnoj Gori ocijenjujući sporazum zahtjevnim za našu zemlju zbog preuzimanja dužnosti da snosi troškove puta studentima i učenicima koji budu dobili stipendiju za nastavak školovanja u Francuskoj.

PR služba Ministarstva prosvjete

Ona je ocijenila da će primjena Sporazuma otvoriti novu fazu u univerzitetskoj saradnji i direktno uticati na povećanje broja učenika i studenata koji će izučavati francuski jezik.

 PR služba Ministarstva prosvjete

Potpisivanju Sporazuma prethodio je sastanak na kojem su se sagovornici saglasili da je saradnja Crne Gore i Francuske tradicionalno dobra, te da će pojačano promovisanje francuskog jezika, književnosti i kulture dodatno učvrstiti veze između dvije zemlje.


PR Služba Ministarstva prosvjete

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?