Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потписан споразум: Више могућности за учење француског језика

Објављено: 31.01.2018. 17:19 Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Министар просвјете др Дамир Шеховић и директорица за континенталну Европу у Министарству за Европу и иностране послове Републике Француске Флоранс Манжен састали су се данас у просторијама Министарства просвјете гдје су потписали Администаративни споразум за промовисање и подршку изучавању француског језика у Црној Гори.

Споразумом је предвиђен сет активности са циљем промоције француског језика у склопу наставних и ваннаставних активности, обуке наставника, повећања мобилности ученика и студената и боља универзитетска сарадња.

Након потписивања Споразума министар Шеховић је нагласио да је ријеч важном и садржајном споразуму којим се Црна Гора обавезала да ће интензивно промовисати француски језик као један од радних језика Европске уније.

Као важне сегменте Споразума, Шеховић је нагласио побољшање квалитета наставе кроз континуирану обуку наставника француског језика у основним и средњим школама, као и настојање увођења дипломе о познавању француског језика као страног језика, односно школски ДЕЛФ.

PR služba Ministarstva prosvjete

Такође, он је објаснио да се дио Споразума односи на подстицање сарадње између француских и црногорских универзитета кроз пружање подршке развоју студијског програма за Француски језик и књижевност на Универзитету Црне Горе, и додао да је договорено и подстицање ваннаставних активности које су такође од значаја за квалитетно учење језика.

Министар је закључио да је овај споразум само један од корака које Министарство предузима када је у питању изучавање страних језика које представља једнан од приоритета на путу интеграције у друштво развијених европских држава.

Госпођа Манжен је истакла да се Споразумом ставља печат на одличну сарадњу двије земље, чија ће реализација охрабрити и подстаћи на учење француског језика. Она је изразила захвалност Црној Гори оцијењујући споразум захтјевним за нашу земљу због преузимања дужности да сноси трошкове пута студентима и ученицима који буду добили стипендију за наставак школовања у Француској.

PR služba Ministarstva prosvjete

Она је оцијенила да ће примјена Споразума отворити нову фазу у универзитетској сарадњи и директно утицати на повећање броја ученика и студената који ће изучавати француски језик.

 PR služba Ministarstva prosvjete

Потписивању Споразума претходио је састанак на којем су се саговорници сагласили да је сарадња Црне Горе и Француске традиционално добра, те да ће појачано промовисање француског језика, књижевности и културе додатно учврстити везе између двије земље.


ПР Служба Министарства просвјете

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?