Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Budva: Prva regionalna radionica o pitanjima zaštite životne sredine u vojnim operacijama

Objavljeno: 01.02.2018. 20:03 Autor: mod

Vojska Crne Gore, u saradnji sa Kancelarijom za odbrambenu saradnju Ambasade SAD u Crnoj Gori (US Embassy's Office of Defence Cooperation - ODC) i Komandom Američkih snaga za Evropu (US European Command - USEUCOM), organizovala je od 30. januara do danas u hotelu “Avala” u Budvi “Prvu regionalnu balkansku radionicu o pitanjima zaštite životne sredine u vojnim operacijama“.

Na radionici su razmatrana pitanja iz oblasti upravljanja zaštitom životne sredine u vojnim operacijama, kao i o NATO smjernicama, vojnoj podršci civilnim strukturama, sa posebnim osvrtom na vježbu AURORA 17, koja je prošle godine u septembru održana u Švedskoj.

Radionicu je otvorio potpukovnik Veljko Mališić iz Direktorata za materijalne resurse Ministarstva odbrane. On je podsjetio na opredjeljenje Crne Gore za razvoj ekoloških kapaciteta, ističući da ono zahtijeva posvećenost, istrajnost, hrabre odluke, ali i značajna finansijska ulaganja.

“Ulazak u NATO za Crnu Goru nema samo vojnu i političku, već i dimenziju bezbjednosti u životnoj sredini. Tri ključna ekološko-bezbjedonosna problema u Crnoj Gori su klimatske promjene, uništavanje viška naoružanja i sanacija crnih ekoloških tačaka. Uništavanje viška naoružanja, prioritetna je aktivnost kojom Vojska Crna Gora nastoji da prati međunarodne trendove u rješavanju ekoloških izazova. U tom cilju, od sticanja nazavisnosti smanjili smo viškove naoružanja za oko 85 odsto”, istakao je potpukovnik Mališić.

Na radionici u Budvi su učestvovali predstavnici Kraljevine Švedske, Albanije, Bugarske, Hrvatske, Kosova i Makedonije.

Osim predstavnika Ministarstva odbrane Crne Gore i SAD, bili su i predstavnici Ministarstva održivog razvoja i turizma Crne Gore, Agencije za zaštitu životne sredine i Centra za ekotoksikološka ispitivanja.

Jelena Boskovic Jelena Boskovic

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?