Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Будва: Прва регионална радионица о питањима заштите животне средине у војним операцијама

Објављено: 01.02.2018. 20:03 Аутор: мод

Војска Црне Горе, у сарадњи са Канцеларијом за одбрамбену сарадњу Амбасаде САД у Црној Гори (УС Ембассy'с Office оф Дефенце Цооператион - ОДЦ) и Командом Америчких снага за Европу (УС Еуропеан Цомманд - УСЕУЦОМ), организовала је од 30. јануара до данас у хотелу “Авала” у Будви “Прву регионалну балканску радионицу о питањима заштите животне средине у војним операцијама“.

На радионици су разматрана питања из области управљања заштитом животне средине у војним операцијама, као и о НАТО смјерницама, војној подршци цивилним структурама, са посебним освртом на вјежбу АУРОРА 17, која је прошле године у септембру одржана у Шведској.

Радионицу је отворио потпуковник Вељко Малишић из Директората за материјалне ресурсе Министарства одбране. Он је подсјетио на опредјељење Црне Горе за развој еколошких капацитета, истичући да оно захтијева посвећеност, истрајност, храбре одлуке, али и значајна финансијска улагања.

“Улазак у НАТО за Црну Гору нема само војну и политичку, већ и димензију безбједности у животној средини. Три кључна еколошко-безбједоносна проблема у Црној Гори су климатске промјене, уништавање вишка наоружања и санација црних еколошких тачака. Уништавање вишка наоружања, приоритетна је активност којом Војска Црна Гора настоји да прати међународне трендове у рјешавању еколошких изазова. У том циљу, од стицања назависности смањили смо вишкове наоружања за око 85 одсто”, истакао је потпуковник Малишић.

На радионици у Будви су учествовали представници Краљевине Шведске, Албаније, Бугарске, Хрватске, Косова и Македоније.

Осим представника Министарства одбране Црне Горе и САД, били су и представници Министарства одрживог развоја и туризма Црне Горе, Агенције за заштиту животне средине и Центра за екотоксиколошка испитивања.

Jelena Boskovic Jelena Boskovic

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?