Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Najava: Predstavljanje rezultata projekta „Mapiranje radona u Crnoj Gori i unapređenje nacionalnog sistema zaštite od radona“

Objavljeno: 12.02.2018. 21:02 Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma
Pres konferencija povodom završetka realizacije trogodišnjeg nacionalnog projekta „Mapiranje radona u Crnoj Gori i unapređenje nacionalnog sistema zaštite od radona“ biće održana sjutra, 13. februara, u Ministarstvu održivog razvoja i turizma (multimedijalna sala na prizemlju) sa početkom u devet časova.

Na konferenciji će biti predstavljeni rezultati projekta, odnosno biće predstavljene radonske mape Crne Gore. Govoriće mr Ivana Vojinović, generalna direktorica Direktorata za životnu sredinu i akademik Perko Vukotić, rukovodilac ekspertskog tima koji je realizovao projekat. 

Ministarstvo održivog razvoja i turizma je u saradnji sa Crnogorskom akademijom nauka i umjetnosti i Agencijom za zaštitu prirode i životne sredine kroz ciklus tehničke saradnje sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (MAAE) realizovalo projekat „Mapiranje radona u Crnoj Gori i unapređenje nacionalnog sistema zaštite od radona“ čiji su osnovni ciljevi bili završetak mapiranja radona u Crnoj Gori, objektivnija procjena srednje efektivne doze za stanovništvo zbog udisanja radona, edukacija stanovništva o uticaju radona na zdravlje, jačanje kadrovskih i institucionalnih kapaciteta za mjerenje i mitigaciju radona, inoviranje nacionalne legislative, po pitanju zaštite od radona, u cilju njenog usaglašavanja sa direktivama EU i standardima MAAE, kao i izrada stručnog osnova Strategije zaštite od radona sa Akcionim planom.

Partnerske institucije na projektu bile su: Ministarstvo zdravlja, Univerzitet Crne Gore, Zavod za metrologiju i DOO. „Centar za ekotoksikološka ispitivanja“.




Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?