Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Odluka Komisije o dodjeli nagrada i priznanja učesnicima zaštite i spašavanja

Objavljeno: 27.02.2018. 17:41 Autor: MUP

Na osnovu čl. 8, 9 i 10 Pravilnika o načinu i postupku dodjele nagrada i priznanja učesnicima zaštite i spašavanja („Službeni list CG”, broj 39/13), a u vezi sa tačkom 3 Rješenja ministra unutrašnjih poslova o obrazovanju Komisije za sprovođenje postupka dodjele nagrada i priznanja poslova 01 broj: 050/17-83218 od 29. decembra 2017. godine, Ministarstvo unutrašnjih poslova – Komisija za sprovođenje postupka dodjele nagrada i priznanja učesnicima zaštite i spašavanja, na sjednici održanoj 20. februara 2018. godine, donijela je


O D L U K U
o dodjeli nagrada i priznanja učesnicima zaštite i spašavanja




1. Ovom odlukom utvrđuju se učesnici zaštite i spašavanja kojima se dodjeljuju nagrade i
priznanja za posebne zasluge u razvoju sistema zaštite i spašavanja i iskazanu ličnu požrtvovanost u sprovođenju zaštite i spašavanja stanovništva i materijalnih dobara.

2. Značka zaštite i spašavanja dodjeljuje se:
- Asanović Velimiru, zaposlenom u Službi zaštite i spašavanja Glavnog grada, za dugogodišnji rad na najodgovornijim radnim mjestima u Službi zaštite i spašavanja Glavnog grada, koje je uvijek obavljao sa visokim nivoom profesionalnosti i požrtvovanosti.

3. Zahvalnica – dodjeljuje se:
- Knežević Predragu, Služba zaštite i spašavanja Glavnog grada za svu požrtvovanost i profesionalni rad u Službi zaštite i spašavanja Glavnog grada svih prethodnih godina i doprinosu za sveukupan sistem zaštite i spašavanja,
- Dragojević Radivoju, Služba zaštite i spašavanja Glavnog grada za dugogodišnji profesionalan rad koji je još dodatno oplemenjen željom da se pomogne mlađim generacijama koji su zahvaljujući njemu stekli prva, ali i najvažnija znanja o teškom ali humanom poslu vatrogasca-spasioca.
- Racković Bobanu, Služba zaštite i spašavanja Glavnog grada, koji je godinama unazad obavljajući najodgovornije poslove u Službi zaštite i spašavanja Glavnog grada uvijek sa velikim uspjehom izvršavao zadatke na terenu i svojim zalaganjem činio da Služba zaštite i spašavanja Glavnog grada izgrađuje i dostiže najveće standarde iz oblasti zaštite i spašavanja.
- Brković Rajku, lovočuvaru na području Radovča i Kopilja, za svu pomoć koju je zajedno sa svojom porodicom pružao svih godina kada je ta pomoć bila najpotrebnija. Rajko – Dujo Brković je svojim primjerom požrtvovanosti i zalaganja učinio da se na području Radovča i Kopilja od vatrenih stihija sačuvaju najveća prirodna dobara u našoj zemlji i imovina mnogih svojih komšija. Pokazao je koliko je važno da se sa ovakvim pojavama svi zajedno suočavamo i koliko je važan i nemerljiv doprinos svakog pojedinca koji je spreman da nesebično pomogne.
- DVD „Krtoli“ , osnovano 05. aprila 2004. godine i od tog perioda je sastavni dio SZS Tivat. DVD broji oko 30 aktivnih članova – dobrovoljnih vatrogasaca. DVD je organizovan na dobrovoljnoj osnovi, a njegovi članovi su mještani Krtola i drugih mjesnih zajednica. Tokom požarne sezone 2017 godine koja je bila najaktivnija godina od osnivanja DVD, njegovi članovi su pružili ogroman doprinos u gašenju požara na poluostrvu Luštica i šire. Učestvovali su i u gašenju požara na teritoriji optina Tivat i Herceg Novi. Učestvujući u navedenim aktivnostima pripadnici DVD „Krtoli” Tivat se nijesu razlikovali od profesionalnih vatrogasaca.
- Mrvaljević Darku, projekt menadžeru u opštini Danilovgrad koji je svojim odgovornim i stručnim radom na projektima u opštini Danilovgrad dao veliki doprinos za dobijanje projekta “Izgradnja Regionalnog centra za obuku Vatrogasaca prilikom poplava u Danilovgradu”. Ovim projektom obezbjeđena su sredstva i očekuje se da do kraja 2018. godine u Danilovgradu bude završen Vatrogasni dom, a takođe kroz ovaj projekat će biti podignuti kapaciteti u ovoj oblasti u Službi zaštite i spašavanja Nikšić i u Gorskoj službi spašavanja Crne Gore.

4. Novčana nagrada, u iznosu od 500 eura dodjeljuje se:
- Agović Bajramu, Služba zaštite i spašavanja Rožaje. Od zasnivanja radnog odnosa, predloženi kandidat se istakao svojom požrtvovanošću, hrabrošću i ljubavlju prema pozivu vatrogasca-spasioca. Još kao mlad vatrogasac, izuzetno se ophodio prema starijim kolegama, i svojim marljivim i preciznim radom maksimalno je doprinosio svim uspjesima u preventivno-operativnim aktivnostima zaštite i spašavanja u Službi zaštite i spašavanja Rožaje. Zahvaljujući svom radu, odgovornosti prema poslu, opremi i instituciji, prepoznat je kao dobar organizator preventivno-operativnih poslova, tako da je nakon sticanju određene prakse u službi raspoređen na poslovima i radnim zadacima vođe smjene na kojima i danas radi.
- Škobalj Aleksandru, zamjeniku komandira Službe zaštite i spašavanja Opštine Herceg Novi. Predloženi kandidat je iskazao požrtvovanost u toku ljetnje požarne sezone, inicijator je osnivanja DVD “BIJELA” i “LUŠTICA”, pokretač je obnove Vatrogasnog doma u Meljinama, voznog parka, vatrogasne opreme, a pokrenuo je saradnju sa specijalističkim jedinicama i saradnju sa susjednim službama zaštite i spašavanja u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.
- Ašanin Radu, Služba zaštite i spašavanja Bar. Predloženi kandidat je za vrijeme svog radnog angažovanja u Službi zaštite Bar pokazao samoinicijativnost, hrabrost i požrtvovanje što je uticalo na uspjehe prilikom intervencija. Posebno se istakao tokom prethodne požarne sezone prilikom požara u Šušnju – opština Bar, 29.08.2017. godine kada je uprkos zdrastvenim problemima izazvanih trovanjem ugljen monoksidom, nakon ukazane medicinske pomoći nastavio istim intezitetom da brani ugroženo područje.
- Sekulić Milisavu, Služba zaštite i spašavanja Danilovgrad, koji je zajedno sa svojim kolegom Milosavom Radulovićem i u saradnji sa Specijalnom antiterorističkom jedinicom MUP-a (SAJ) uspješno organizovali i sproveli zajedničku akciju spašavanje dva lica zavejana u vikend naselju Studeno, u januaru 2017 godine. Nadljudskim naporima savladali su 7 km snijegom zavejanog puta i probili se pješke do vikendica u kojim su se nalazila ugožena lica. Loše vremenske prilike i visok snježni pokrivač otežali su sprovođenje ove akcije. Oba ugrožena lica su sigurno i uspješno transportovana do prve zdravstvene ustanove, a pokazalo se da pojedini nedostaci u opremi nisu razlog i opravdanje da se ne moze pomoći ugroženim licima.
- Vujošević Milanu, Služba zaštite i spašavanja Glavnog grada. Dugogodišnji vatrogasac-spasilac i vođa grupe u Službi zaštite i spašavanja Glavnog grada je svojim izrazitim kvalitetima u obavljanju složenih spasilačkih poslova bio nadahnuće i dodatan motiv svima zaposlenim u Službi zaštite i spašavanja Glavnog grada.

5. Priznanja i nagrade iz tačaka 2, 3 i 4 ove odluke uručiće se učesnicima zaštite i spašavanja prilikom obilježavanja Dana zaštite i spašavanja – 1. marta 2018. godine.

7. Odluku objaviti na internet stranici Ministarstva unutrašnjih poslova.

8. Odluka stupa na snagu danom donošenja.


KOMISIJA:

1.Milan Radović, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Direktorat za vanredne situacije – šef Odsjeka za obuku i operativne aktivnosti, predsjednik,

2.Goran Čavić, komandir Službe zaštite i spašavanja Pljevlja, član,

3.Goran Radulović, komandir Službe zaštite i spašavanja Danilovgrad, član,

4.Fljamur Selović, komandir Službe zaštite i spašavanja Ulcinj, član

5.Nataša Uskoković, Crveni Krst Crne Gore, član

Odluku možete preuzeti ovdje
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?