Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Одлука Комисије о додјели награда и признања учесницима заштите и спашавања

Објављено: 27.02.2018. 17:41 Аутор: МУП

На основу чл. 8, 9 и 10 Правилника о начину и поступку додјеле награда и признања учесницима заштите и спашавања („Службени лист ЦГ”, број 39/13), а у вези са тачком 3 Рјешења министра унутрашњих послова о образовању Комисије за спровођење поступка додјеле награда и признања послова 01 број: 050/17-83218 од 29. децембра 2017. године, Министарство унутрашњих послова – Комисија за спровођење поступка додјеле награда и признања учесницима заштите и спашавања, на сједници одржаној 20. фебруара 2018. године, донијела је


О Д Л У К У
о додјели награда и признања учесницима заштите и спашавања




1. Овом одлуком утврђују се учесници заштите и спашавања којима се додјељују награде и
признања за посебне заслуге у развоју система заштите и спашавања и исказану личну пожртвованост у спровођењу заштите и спашавања становништва и материјалних добара.

2. Значка заштите и спашавања додјељује се:
- Асановић Велимиру, запосленом у Служби заштите и спашавања Главног града, за дугогодишњи рад на најодговорнијим радним мјестима у Служби заштите и спашавања Главног града, које је увијек обављао са високим нивоом професионалности и пожртвованости.

3. Захвалница – додјељује се:
- Кнежевић Предрагу, Служба заштите и спашавања Главног града за сву пожртвованост и професионални рад у Служби заштите и спашавања Главног града свих претходних година и доприносу за свеукупан систем заштите и спашавања,
- Драгојевић Радивоју, Служба заштите и спашавања Главног града за дугогодишњи професионалан рад који је још додатно оплемењен жељом да се помогне млађим генерацијама који су захваљујући њему стекли прва, али и најважнија знања о тешком али хуманом послу ватрогасца-спасиоца.
- Рацковић Бобану, Служба заштите и спашавања Главног града, који је годинама уназад обављајући најодговорније послове у Служби заштите и спашавања Главног града увијек са великим успјехом извршавао задатке на терену и својим залагањем чинио да Служба заштите и спашавања Главног града изграђује и достиже највеће стандарде из области заштите и спашавања.
- Брковић Рајку, ловочувару на подручју Радовча и Копиља, за сву помоћ коју је заједно са својом породицом пружао свих година када је та помоћ била најпотребнија. Рајко – Дујо Брковић је својим примјером пожртвованости и залагања учинио да се на подручју Радовча и Копиља од ватрених стихија сачувају највећа природна добара у нашој земљи и имовина многих својих комшија. Показао је колико је важно да се са оваквим појавама сви заједно суочавамо и колико је важан и немерљив допринос сваког појединца који је спреман да несебично помогне.
- ДВД „Кртоли“ , основано 05. априла 2004. године и од тог периода је саставни дио СЗС Тиват. ДВД броји око 30 активних чланова – добровољних ватрогасаца. ДВД је организован на добровољној основи, а његови чланови су мјештани Кртола и других мјесних заједница. Током пожарне сезоне 2017 године која је била најактивнија година од оснивања ДВД, његови чланови су пружили огроман допринос у гашењу пожара на полуострву Луштица и шире. Учествовали су и у гашењу пожара на територији оптина Тиват и Херцег Нови. Учествујући у наведеним активностима припадници ДВД „Кртоли” Тиват се нијесу разликовали од професионалних ватрогасаца.
- Мрваљевић Дарку, пројект менаџеру у општини Даниловград који је својим одговорним и стручним радом на пројектима у општини Даниловград дао велики допринос за добијање пројекта “Изградња Регионалног центра за обуку Ватрогасаца приликом поплава у Даниловграду”. Овим пројектом обезбјеђена су средства и очекује се да до краја 2018. године у Даниловграду буде завршен Ватрогасни дом, а такође кроз овај пројекат ће бити подигнути капацитети у овој области у Служби заштите и спашавања Никшић и у Горској служби спашавања Црне Горе.

4. Новчана награда, у износу од 500 еура додјељује се:
- Аговић Бајраму, Служба заштите и спашавања Рожаје. Од заснивања радног односа, предложени кандидат се истакао својом пожртвованошћу, храброшћу и љубављу према позиву ватрогасца-спасиоца. Још као млад ватрогасац, изузетно се опходио према старијим колегама, и својим марљивим и прецизним радом максимално је доприносио свим успјесима у превентивно-оперативним активностима заштите и спашавања у Служби заштите и спашавања Рожаје. Захваљујући свом раду, одговорности према послу, опреми и институцији, препознат је као добар организатор превентивно-оперативних послова, тако да је након стицању одређене праксе у служби распоређен на пословима и радним задацима вође смјене на којима и данас ради.
- Шкобаљ Александру, замјенику командира Службе заштите и спашавања Општине Херцег Нови. Предложени кандидат је исказао пожртвованост у току љетње пожарне сезоне, иницијатор је оснивања ДВД “БИЈЕЛА” и “ЛУШТИЦА”, покретач је обнове Ватрогасног дома у Мељинама, возног парка, ватрогасне опреме, а покренуо је сарадњу са специјалистичким јединицама и сарадњу са сусједним службама заштите и спашавања у Републици Хрватској и Босни и Херцеговини.
- Ашанин Раду, Служба заштите и спашавања Бар. Предложени кандидат је за вријеме свог радног ангажовања у Служби заштите Бар показао самоиницијативност, храброст и пожртвовање што је утицало на успјехе приликом интервенција. Посебно се истакао током претходне пожарне сезоне приликом пожара у Шушњу – општина Бар, 29.08.2017. године када је упркос здраственим проблемима изазваних тровањем угљен моноксидом, након указане медицинске помоћи наставио истим интезитетом да брани угрожено подручје.
- Секулић Милисаву, Служба заштите и спашавања Даниловград, који је заједно са својим колегом Милосавом Радуловићем и у сарадњи са Специјалном антитерористичком јединицом МУП-а (САЈ) успјешно организовали и спровели заједничку акцију спашавање два лица завејана у викенд насељу Студено, у јануару 2017 године. Надљудским напорима савладали су 7 км снијегом завејаног пута и пробили се пјешке до викендица у којим су се налазила угожена лица. Лоше временске прилике и висок сњежни покривач отежали су спровођење ове акције. Оба угрожена лица су сигурно и успјешно транспортована до прве здравствене установе, а показало се да поједини недостаци у опреми нису разлог и оправдање да се не мозе помоћи угроженим лицима.
- Вујошевић Милану, Служба заштите и спашавања Главног града. Дугогодишњи ватрогасац-спасилац и вођа групе у Служби заштите и спашавања Главног града је својим изразитим квалитетима у обављању сложених спасилачких послова био надахнуће и додатан мотив свима запосленим у Служби заштите и спашавања Главног града.

5. Признања и награде из тачака 2, 3 и 4 ове одлуке уручиће се учесницима заштите и спашавања приликом обиљежавања Дана заштите и спашавања – 1. марта 2018. године.

7. Одлуку објавити на интернет страници Министарства унутрашњих послова.

8. Одлука ступа на снагу даном доношења.


КОМИСИЈА:

1.Милан Радовић, Министарство унутрашњих послова, Директорат за ванредне ситуације – шеф Одсјека за обуку и оперативне активности, предсједник,

2.Горан Чавић, командир Службе заштите и спашавања Пљевља, члан,

3.Горан Радуловић, командир Службе заштите и спашавања Даниловград, члан,

4.Фљамур Селовић, командир Службе заштите и спашавања Улцињ, члан

5.Наташа Ускоковић, Црвени Крст Црне Горе, члан

Одлуку можете преузети овдје

Везани чланци:

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?