Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministarka Damjanović na diplomatskom brifingu sa ambasadorima o međunarodnom Institutu

Objavljeno: 02.03.2018. 14:39 Autor: Ministarstvo nauke
Ministarka nauke dr Sanja Damjanović predstaviće danas, u okviru diplomatskog brifinga ministra vanjskih poslova prof.dr Srđana Darmanovića sa ambasadorima u Crnoj Gori, status Inicijative za osnivanje međunarodnog naučnog instituta za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope, kao i naredne korake u cilju realizacije ovog regionalnog projekta.

Na diplomatskom brifingu „“Montenegro’s EU Integration“, koji se održava na Vili Gorica u 10. 30h, prisustvovaće oko dvadeset ambasadora.

Ovom prilikom će ministarka Damjanović u neposrednom kontaktu sa ambasadorima diskutovati o važnosti uspostavljanja velike naučnoistraživačke infrastrukture, kao i ekonomskim, političkim i društvenim benefitima za zemlje Regiona.

Podsjetimo, Vlada Crne Gore je prva zvanično podržala Inicijativu za osnivanje međunarodnog instituta krajem marta 2017. godine, svega nekoliko mjeseci nakon što je Inicijativa prvobitno predložena od strane profesora Herviga Šopera, nekadašnjeg generalnog direktora CERN-a.

Deklaracija o namjeri potpisana je 25. oktobra 2017. u CERN-u od strane osam zemalja Regiona. U januaru 2018. održan je Forum na međunarodnom institutu ICTP u Trstu, gdje su prvi put predstavljena idejna rješena za dvije predložene opcije instituta (Hadronska kancer terapija i Četvrta generacija Sinhrotronskog izvora zračenja). Na Forumu je bilo više od 100 učesnika, među njima i visoki predstavnici Evropske komisije (drugi čovjek za istraživanje i inovacije Robert Jan Smits), IAEA, RCC, predsjednik značajnog EU tijela ESFRI (Evropski strateški forum za naučne infrastrukture), kao i visoki predstavnici naučne zajednice.
                                                                                                                                                                             
MINISTARSTVO NAUKE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?