Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министарка Дамјановић на дипломатском брифингу са амбасадорима о међународном Институту

Објављено: 02.03.2018. 14:39 Аутор: Министарство науке
Министарка науке др Сања Дамјановић представиће данас, у оквиру дипломатског брифинга министра вањских послова проф.др Срђана Дармановића са амбасадорима у Црној Гори, статус Иницијативе за оснивање међународног научног института за одрживе технологије на простору Југоисточне Европе, као и наредне кораке у циљу реализације овог регионалног пројекта.

На дипломатском брифингу „“Монтенегро’с ЕУ Интегратион“, који се одржава на Вили Горица у 10. 30х, присуствоваће око двадесет амбасадора.

Овом приликом ће министарка Дамјановић у непосредном контакту са амбасадорима дискутовати о важности успостављања велике научноистраживачке инфраструктуре, као и економским, политичким и друштвеним бенефитима за земље Региона.

Подсјетимо, Влада Црне Горе је прва званично подржала Иницијативу за оснивање међународног института крајем марта 2017. године, свега неколико мјесеци након што је Иницијатива првобитно предложена од стране професора Хервига Шопера, некадашњег генералног директора ЦЕРН-а.

Декларација о намјери потписана је 25. октобра 2017. у ЦЕРН-у од стране осам земаља Региона. У јануару 2018. одржан је Форум на међународном институту ИЦТП у Трсту, гдје су први пут представљена идејна рјешена за двије предложене опције института (Хадронска канцер терапија и Четврта генерација Синхротронског извора зрачења). На Форуму је било више од 100 учесника, међу њима и високи представници Европске комисије (други човјек за истраживање и иновације Роберт Јан Смитс), ИАЕА, РЦЦ, предсједник значајног ЕУ тијела ЕСФРИ (Европски стратешки форум за научне инфраструктуре), као и високи представници научне заједнице.
                                                                                                                                                                             
МИНИСТАРСТВО НАУКЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?