Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Bogdanović posjetio Državni arhiv: Važna uloga arhiva u savremenom društvu

Objavljeno: 07.03.2018. 18:45 Autor: Ministarstvo kulture
Ministar kulture Aleksandar Bogdanović razgovarao je danas sa v.d. direktora Državnog arhiva Crne Gore Sašom Tomanovićem. Sastanku u Državnom arhivu su prisustvovali: državna sekretarka u Ministarstvu kulture Sandra Đurbuzović i pomoćnica direktora Arhiva Mirjana Kapisoda.

Razgovarano je o značaju Državnog arhiva, koji svojom djelatnošću uvezuje sve organe i ustanove jedne države.

Ministar Bogdanović je istakao potrebu za razvijanjem izlagačke djelatnosti Arhiva i snažnijom komunikacijom Arhiva sa publikom i posjetiocima. Upravo manifestacije kakva je Nedjelja arhiva, koja se organizuje svake godine, daju dobar model na kojem arhivi moraju zasnivati svoju djelatnost u savremenom društvu, istaknuto je na sastanku.

Bilo je riječi i o digitalizaciji arhivske građe koju je Državni arhiv započeo u prethodnom periodu. Ministar Bogdanović je naglasio da Državni arhiv u svojim fondovima posjeduje značajnu i bogatu istorijsku građu koju moramo na pravi način sačuvati i učiniti dostupnom.

Ministar Bogdanović i v.d. direktora Tomanović razgovarali su i o mogućnostima za širenje prostornih kapaciteta Arhiva, čime bi se stvorili uslovi za kvalitetniju zaštitu arhivske građe. Za ove najmene ranije je obezbijeđen objekat u neposrednoj blizini Državnog arhiva čija će adaptacija i dogradnja započeti nakon što se ispune svi neohodni uslovi propisani zakonom i planskom dokumentacijom. V.d.direktora Tomanović je istakao da će rukovodstvo Arhiva na tome intenzivno razditi u narednim mjesecima kako bi se što prije stvorile mogućnosti za početak aktivnosti.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?