Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Богдановић посјетио Државни архив: Важна улога архива у савременом друштву

Објављено: 07.03.2018. 18:45 Аутор: Министарство културе
Министар културе Александар Богдановић разговарао је данас са в.д. директора Државног архива Црне Горе Сашом Томановићем. Састанку у Државном архиву су присуствовали: државна секретарка у Министарству културе Сандра Ђурбузовић и помоћница директора Архива Мирјана Каписода.

Разговарано је о значају Државног архива, који својом дјелатношћу увезује све органе и установе једне државе.

Министар Богдановић је истакао потребу за развијањем излагачке дјелатности Архива и снажнијом комуникацијом Архива са публиком и посјетиоцима. Управо манифестације каква је Недјеља архива, која се организује сваке године, дају добар модел на којем архиви морају заснивати своју дјелатност у савременом друштву, истакнуто је на састанку.

Било је ријечи и о дигитализацији архивске грађе коју је Државни архив започео у претходном периоду. Министар Богдановић је нагласио да Државни архив у својим фондовима посједује значајну и богату историјску грађу коју морамо на прави начин сачувати и учинити доступном.

Министар Богдановић и в.д. директора Томановић разговарали су и о могућностима за ширење просторних капацитета Архива, чиме би се створили услови за квалитетнију заштиту архивске грађе. За ове најмене раније је обезбијеђен објекат у непосредној близини Државног архива чија ће адаптација и доградња започети након што се испуне сви неоходни услови прописани законом и планском документацијом. В.д.директора Томановић је истакао да ће руководство Архива на томе интензивно раздити у наредним мјесецима како би се што прије створиле могућности за почетак активности.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?