Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

SAOPŠTENJE

Objavljeno: 13.03.2018. 18:40 Autor: Ivona Mihajlović - administrator
Povodom teksta ,,Za autoput država oprostila 29 miliona eura“, objavljenog danas u dnevnom listu ,,Vijesti“, kao i sličnih tekstova pojedinih medija u kojima se projekat autoputa  i odluke Vlade u vezi sa realizacijom najznačajnijeg infrastrukturnog projekta u Crnoj Gori koji je od kapitalnog značaja za razvoj Države, pokušava staviti u negativnu konotaciju, radi istinite, precizne i cjelovite informisanosti javnosti, Ministarstvo finansija saopštava sljedeće:

Zakonom o auto-putu, sam projekat je oslobođen plaćanja PDV-a, tako što glavni izvođač ne obračunava PDV prilikom ispostavljanje situacija za izvedene radove, niti plaća PDV na izvršene nabavke. Naglašavamo da je poreske obaveze oslobođen projekat a ne izvođač radova. Ovakvo oslobođenje ima u potpunosti neutralan uticaj na prihode budžeta, a čak i pozitivan uticaj kada je u pitanju zaduživanje i likvidnost. Bez uvedenog poreskog oslobođenja projekat auto-puta bi bio skuplji za iznos PDV-a koji bi se obračunao na vrijednost izvedenih radova koji su ugovoreni na iznos od 809 miliona. Ukoliko bi se plaćao PDV po postojećoj stopi od 21 %, onda bi vrijednost radova bila veća za iznos oko 170 miliona. Izvođač radova bi taj iznos prethodno naplaćivao od Države, a nakon toga ponovo uplaćivao u budžet, tako da bi uticaj PDV-a bio u konačnom neutralan. S obzirom da se finansiranje projekta vrši iz kredita, postojala bi potreba i za većim zaduživanjem za iznos PDV-a. Poseban bi bio uticaj na likvidnost PDV-a u prvim godinama gradnje, kada bi izvođač radova iskazivao poreski kredit zbog visokih nabavki po osnovu opreme i izvođenja pripremnih radova.

Poreska oslobođenja su uvedena i kod plaćanja poreza i doprinosa za socijalno osiguranje na zarade zaposlenih kod izvođača radova a koji nijesu rezidenti Crne Gore, kao i plaćanja poreza na dobit koju će ostvariti izvođač radova. Shodno Zakonu o akcizama, izvođaču radova se vrši povraćaj dijela plaćene akcize, odnosno dio akcize iznad 169 eura koji je plaćen po jednoj toni. I ova oslobođenja su u potpunosti opravdana, jer bi izvođač radova kalkulisao veće troškove kod izvođenja radova što bi takođe samo povećalo ukupnu vrijednost auto-puta. Na ovaj način bi i ovdje poreska obaveza faktički pala na krajnjeg korisnika , tj. Državu. Činjenica je da bi Država imala i prihod u istom iznosu, ali to govori da je efekat na prihode neutralan. 

Zaključak je da Država kao investitor projekta uvođenjem poreskih oslobođenja nije izgubila poreske prihode, s obzirom na neutralan uticaj poreza na budžet, ali da je imala povoljniju poziciju u pogledu iznosa zaduživanja i tekuće likvidnosti budžeta. Posebno naglašavamo pitanje da izvođač radova nema pravo da koristi poreske olakšice kod eventualnih nabavki i drugog prometa koji ne bi bio povezan sa izgradnjom auto-puta, te ni isti nije privilegovan olakšicama, već jse olakšice odnose na sami projekat a čiji je korisnik Država. U vezi sa tim je uspostavljen i poseban sistem kod praćenja svih nabavki koje je imao izvođač radova, kao i obaveza dostavljanja preciznih podataka Poreskoj upravi i Ministarstvu pomorstva i saobraćaja.

PR SLUŽBA 
MINISTARSTVA FINANSIJA

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?