Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

САОПШТЕЊЕ

Објављено: 13.03.2018. 18:40 Аутор: Ивона Михајловић - администратор
Поводом текста ,,За аутопут држава опростила 29 милиона еура“, објављеног данас у дневном листу ,,Вијести“, као и сличних текстова појединих медија у којима се пројекат аутопута  и одлуке Владе у вези са реализацијом најзначајнијег инфраструктурног пројекта у Црној Гори који је од капиталног значаја за развој Државе, покушава ставити у негативну конотацију, ради истините, прецизне и цјеловите информисаности јавности, Министарство финансија саопштава сљедеће:

Законом о ауто-путу, сам пројекат је ослобођен плаћања ПДВ-а, тако што главни извођач не обрачунава ПДВ приликом испостављање ситуација за изведене радове, нити плаћа ПДВ на извршене набавке. Наглашавамо да је пореске обавезе ослобођен пројекат а не извођач радова. Овакво ослобођење има у потпуности неутралан утицај на приходе буџета, а чак и позитиван утицај када је у питању задуживање и ликвидност. Без уведеног пореског ослобођења пројекат ауто-пута би био скупљи за износ ПДВ-а који би се обрачунао на вриједност изведених радова који су уговорени на износ од 809 милиона. Уколико би се плаћао ПДВ по постојећој стопи од 21 %, онда би вриједност радова била већа за износ око 170 милиона. Извођач радова би тај износ претходно наплаћивао од Државе, а након тога поново уплаћивао у буџет, тако да би утицај ПДВ-а био у коначном неутралан. С обзиром да се финансирање пројекта врши из кредита, постојала би потреба и за већим задуживањем за износ ПДВ-а. Посебан би био утицај на ликвидност ПДВ-а у првим годинама градње, када би извођач радова исказивао порески кредит због високих набавки по основу опреме и извођења припремних радова.

Пореска ослобођења су уведена и код плаћања пореза и доприноса за социјално осигурање на зараде запослених код извођача радова а који нијесу резиденти Црне Горе, као и плаћања пореза на добит коју ће остварити извођач радова. Сходно Закону о акцизама, извођачу радова се врши повраћај дијела плаћене акцизе, односно дио акцизе изнад 169 еура који је плаћен по једној тони. И ова ослобођења су у потпуности оправдана, јер би извођач радова калкулисао веће трошкове код извођења радова што би такође само повећало укупну вриједност ауто-пута. На овај начин би и овдје пореска обавеза фактички пала на крајњег корисника , тј. Државу. Чињеница је да би Држава имала и приход у истом износу, али то говори да је ефекат на приходе неутралан. 

Закључак је да Држава као инвеститор пројекта увођењем пореских ослобођења није изгубила пореске приходе, с обзиром на неутралан утицај пореза на буџет, али да је имала повољнију позицију у погледу износа задуживања и текуће ликвидности буџета. Посебно наглашавамо питање да извођач радова нема право да користи пореске олакшице код евентуалних набавки и другог промета који не би био повезан са изградњом ауто-пута, те ни исти није привилегован олакшицама, већ јсе олакшице односе на сами пројекат а чији је корисник Држава. У вези са тим је успостављен и посебан систем код праћења свих набавки које је имао извођач радова, као и обавеза достављања прецизних података Пореској управи и Министарству поморства и саобраћаја.

ПР СЛУЖБА 
МИНИСТАРСТВА ФИНАНСИЈА

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?