Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Mogućnosti finansiranja projekata energetske efikasnosti kroz H2020

Objavljeno: 19.03.2018. 17:57 Autor: Ministarstvo nauke
Ministarstvo naukeU petak, 16. marta, u Privrednoj komori Crne Gore održana je prezentacija mogućnosti finansiranja projekata iz oblasti energetske efikasnosti kroz program Horizont 2020.
Saša Ivanović, nacionalna kontkat osoba za ovaj segment programa, upoznao je predstavnike Koordinacionog odbora energetske efikasnosti i zaštite životne sredine PKCG o aktuelnom pozivu za projekte, primjerima uspješnih projekata te uslovima za učešće.

Energija kao društveni izazov zauzima posebno mjesto u programu H2020. Izazov je kreirati industrijski sektor obnovljive energije u EU, koji je ekonomski održiv i dugoročno konkurentan na evropskom i svjetskom tržištu. Ovaj segment evropskog programa obuhvata finansiranje projekata posvećenih različitim tematskim oblastima (npr. pametnim gradovima, pametnim energetskim sistemima, obnovljivim gorivima i drugim izvorima energije). Predstavljeni su pozivi za nove projekte koji su objavljeni 25. januara i otvoreni su do 4. septembra, a zatim i pozivi čije se otvaranje očekuje u novembru 2018, vezani za Društveni izazov 5 (klimatska akcija). Do detaljnih informacija o pozivu dolazi se na EU portalu za program H2020, te pretragom i analizom Radnog programa za ovaj društveni izazov, kao i putem konslutacija sa nacionalnom kontakt osobom u Ministarstvu nauke.

Na događaju su predstavljeni i primjeri H2020 projekata. CROSSBOW je projekat u kojem je partner Crnogorski elektroprenosni sistem AD i Elektrotehnički fakultet. Riječ je o prekograničnom upravljanju promjenljivim obnovljivim izvorima energije i jedinicama za skladištenje, u cilju obezbjeđivanja internacionalnog tržišta električne energije na veliko. My Smart Life je projekat tranzicije EU gradova ka novom konceptu smart života i ekonomije, dok je BioRES projekat u kojem učestvuju partneri iz regiona a ima za cilj da uvede inovativni koncept logističkih i trgovinskih centara za biomasu u Srbiji, Hrvatskoj i Bugarskoj kao rezultat saradnje sa evropskim liderima u tehnologiji.

Prezentovana je i EUREKA, panevropska mreža za tržišno orijentisana istraživanja i razvoj industrije. Osnovni cilj programa je da se podigne produktivnost i konkurentnost evropskih industrija i nacionalnih ekonomija kroz pristup tehnološkim inovacijama od strane samih učesnika. Program je namijenjen preduzećima i istraživačkim ustanovama, koji su spremni da sa zajedničkim ulaganjima na identifikovanim programskim područjima zajedno razvijaju nova tehnološka rješenja i proizvode.

Prezentaciju Saše Ivanovića možete preuzeti ovdje

Informacije o aktuelnom konkursu možete pronaći na Research Participant Portalu, ovdje.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?