Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Могућности финансирања пројеката енергетске ефикасности кроз Х2020

Објављено: 19.03.2018. 17:57 Аутор: Министарство науке
Ministarstvo naukeУ петак, 16. марта, у Привредној комори Црне Горе одржана је презентација могућности финансирања пројеката из области енергетске ефикасности кроз програм Хоризонт 2020.
Саша Ивановић, национална конткат особа за овај сегмент програма, упознао је представнике Координационог одбора енергетске ефикасности и заштите животне средине ПКЦГ о актуелном позиву за пројекте, примјерима успјешних пројеката те условима за учешће.

Енергија као друштвени изазов заузима посебно мјесто у програму Х2020. Изазов је креирати индустријски сектор обновљиве енергије у ЕУ, који је економски одржив и дугорочно конкурентан на европском и свјетском тржишту. Овај сегмент европског програма обухвата финансирање пројеката посвећених различитим тематским областима (нпр. паметним градовима, паметним енергетским системима, обновљивим горивима и другим изворима енергије). Представљени су позиви за нове пројекте који су објављени 25. јануара и отворени су до 4. септембра, а затим и позиви чије се отварање очекује у новембру 2018, везани за Друштвени изазов 5 (климатска акција). До детаљних информација о позиву долази се на ЕУ порталу за програм Х2020, те претрагом и анализом Радног програма за овај друштвени изазов, као и путем конслутација са националном контакт особом у Министарству науке.

На догађају су представљени и примјери Х2020 пројеката. ЦРОССБОW је пројекат у којем је партнер Црногорски електропреносни систем АД и Електротехнички факултет. Ријеч је о прекограничном управљању промјенљивим обновљивим изворима енергије и јединицама за складиштење, у циљу обезбјеђивања интернационалног тржишта електричне енергије на велико. Мy Смарт Лифе је пројекат транзиције ЕУ градова ка новом концепту смарт живота и економије, док је БиоРЕС пројекат у којем учествују партнери из региона а има за циљ да уведе иновативни концепт логистичких и трговинских центара за биомасу у Србији, Хрватској и Бугарској као резултат сарадње са европским лидерима у технологији.

Презентована је и ЕУРЕКА, паневропска мрежа за тржишно оријентисана истраживања и развој индустрије. Основни циљ програма је да се подигне продуктивност и конкурентност европских индустрија и националних економија кроз приступ технолошким иновацијама од стране самих учесника. Програм је намијењен предузећима и истраживачким установама, који су спремни да са заједничким улагањима на идентификованим програмским подручјима заједно развијају нова технолошка рјешења и производе.

Презентацију Саше Ивановића можете преузети овдје

Информације о актуелном конкурсу можете пронаћи на Ресеарцх Партиципант Порталу, овдје.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?