Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Nuhodžić odgovarao na poslanička pitanja

Objavljeno: 21.03.2018. 22:12 Autor: MUP
Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić je, odgovarajući na pitanje poslanice Nade Drobnjak, ocijenio da je bezbjednosna situacija u Crnoj Gori stabilna.

Prema njegovim riječima, u prethodnoj godini urađeno je dosta posla na razbijanju i suzbijanju djelovanja kriminalnih grupa, presijecanju lanaca krijumčarenja narkotika, hapšenjima pripadnika organizovanih kriminalnih grupa i sa njima povezanih bezbjednosno interesantnih lica. Smanjen je broj teških krivičnih djela protiv života i tijela. U 2016. godini počinjena su 24 krivična djela ubistvo, dok je u 2017. godini registrovano 11 ubistava, što je manje za 54%. Od ukupnog broja ubistava u prošloj godini, riješeno je sedam, a rasvijetljena su i dva teška ubistva izvršena 2015. i 2016. godine.

Ministar je dodao da je spriječeno sedam planiranih likvidacija članova suprotstavljenih kriminalnih grupa, naglašavajući da je u ovim aktivnostima bila značajna i  podrška građana. “Broj krivičnih djela izazivanje opšte opasnosti izvršenih podmetanjem požara i eksplozivnih sredstava je manji za 5,3%, dok su rezultati na rasvjetljavanju ovih krivičnih djela značajno poboljšani, kao i rezultati i u oblasti privrednog kriminala. U 2017. godini je otkriveno 519 krivičnih djela ili 14% više, od kojih 76 krivičnih djela sa elementima korupcije.U vezi sprečavanja zloupotreba i krijumčarenja opojnih droga, otkriveno je 231 krivično djelo, a nadležnim tužilaštvima procesuirana su 244 lica. Pronađeno je i oduzeto preko tri tone raznih vrsta narkotika, što je za oko 20% više nego u 2016. godini.” naveo je ministar.

Ovom prilikom, podsjetio je da se ove aktivnosti sprovode u cilju podizanja nivoa bezbjednosti u svim segmentima i sprječavanja potencijalnih zloupotreba i nezakonitih ponašanja i pozvao građane da prijavljuju: kriminalce, nasilnike, ulične dilere droge, zelenaše, reketaše, i da, zajednički, kroz partnerstvo i saradnju sa policijom, daju doprinos unapređenju bezbjednosnog sistema kako bi imali još bolje rezulate.

Na interesovanje poslanika Željka Aprcovića da li se nastavljaju akcije policije u obračunu protiv organizovanih kriminalnih grupa kojim rukovodi Operativni tim „Boka“ na području primorja, ministar Nuhodžić je saopštio da može da garantuje punu angažovanost operativnog sastava Uprave policije na suzbijanju organizovanih kriminalnih grupa, praćenju njihovog djelovanja, kao i njihovih saradnika.

“Aktivnostima Operativnog štaba „Boka“, u periodu od 17. septembra 2017. godine do 20. marta 2018. godine, izvršeni su pretresi na 152 lokacije koje koriste članovi organizovanih kriminalnih grupa, bezbjednosno interesantna lica i sa njima povezana lica. Oduzeto je 60 komada vatrenog oružja i minsko eksplozivnih naprava, preko 3000 komada municije različitog kalibra, veća količina gotovog novca za koji se sumnja da je stečen kriminalnim radnjama, psihoaktivne supstance, kriptovana sredstva komunikacije, kao i značajan broj skupocjenih putničkih vozila. Takođe, oduzeta je i dokumentacija koja se odnosi na dužničko – povjerilačke odnose, koja ukazuje na moguće postojanje krivičnog djela zelenaštvo”, saopštio je ministar Nuhodžić.

Takođe, Nuhodžić je istakao da se otpočelo i sa postupkom provjere zakonitosti sticanja imovine u vlasništvu organizovanih kriminalnih grupa i njima bliskih lica. Najavio je da će akcije policije u primorskim gradovima, naročito u susret predstojećoj turističkoj sezoni, biti kontinuirane i još snažnije, kako bi se spriječilo izvršenje najtežih krivičnih djela i obračuni između sukobljenih kriminalnih grupa.

„Kroz aktivnosti Operativnog štaba „Boka“, u značajnoj mjeri povećan je nivo povjerenja građana u rad Policije, što je manifestovano kroz njihovu podršku gotovo svim mjerama i radnjama koje su preduzimane na primorju. Želim da ukažem i na korektno medijsko izvještavanje kroz akciju „Boka“. Očekujem da će se ovaj nivo saradnje održati i unaprijediti u narednom periodu.“, zaključio je ministar.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?