Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Нухоџић одговарао на посланичка питања

Објављено: 21.03.2018. 22:12 Аутор: МУП
Министар унутрашњих послова Мевлудин Нухоџић је, одговарајући на питање посланице Наде Дробњак, оцијенио да је безбједносна ситуација у Црној Гори стабилна.

Према његовим ријечима, у претходној години урађено је доста посла на разбијању и сузбијању дјеловања криминалних група, пресијецању ланаца кријумчарења наркотика, хапшењима припадника организованих криминалних група и са њима повезаних безбједносно интересантних лица. Смањен је број тешких кривичних дјела против живота и тијела. У 2016. години почињена су 24 кривична дјела убиство, док је у 2017. години регистровано 11 убистава, што је мање за 54%. Од укупног броја убистава у прошлој години, ријешено је седам, а расвијетљена су и два тешка убиства извршена 2015. и 2016. године.

Министар је додао да је спријечено седам планираних ликвидација чланова супротстављених криминалних група, наглашавајући да је у овим активностима била значајна и  подршка грађана. “Број кривичних дјела изазивање опште опасности извршених подметањем пожара и експлозивних средстава је мањи за 5,3%, док су резултати на расвјетљавању ових кривичних дјела значајно побољшани, као и резултати и у области привредног криминала. У 2017. години је откривено 519 кривичних дјела или 14% више, од којих 76 кривичних дјела са елементима корупције.У вези спречавања злоупотреба и кријумчарења опојних дрога, откривено је 231 кривично дјело, а надлежним тужилаштвима процесуирана су 244 лица. Пронађено је и одузето преко три тоне разних врста наркотика, што је за око 20% више него у 2016. години.” навео је министар.

Овом приликом, подсјетио је да се ове активности спроводе у циљу подизања нивоа безбједности у свим сегментима и спрјечавања потенцијалних злоупотреба и незаконитих понашања и позвао грађане да пријављују: криминалце, насилнике, уличне дилере дроге, зеленаше, рекеташе, и да, заједнички, кроз партнерство и сарадњу са полицијом, дају допринос унапређењу безбједносног система како би имали још боље резулате.

На интересовање посланика Жељка Апрцовића да ли се настављају акције полиције у обрачуну против организованих криминалних група којим руководи Оперативни тим „Бока“ на подручју приморја, министар Нухоџић је саопштио да може да гарантује пуну ангажованост оперативног састава Управе полиције на сузбијању организованих криминалних група, праћењу њиховог дјеловања, као и њихових сарадника.

“Активностима Оперативног штаба „Бока“, у периоду од 17. септембра 2017. године до 20. марта 2018. године, извршени су претреси на 152 локације које користе чланови организованих криминалних група, безбједносно интересантна лица и са њима повезана лица. Одузето је 60 комада ватреног оружја и минско експлозивних направа, преко 3000 комада муниције различитог калибра, већа количина готовог новца за који се сумња да је стечен криминалним радњама, психоактивне супстанце, криптована средства комуникације, као и значајан број скупоцјених путничких возила. Такође, одузета је и документација која се односи на дужничко – повјерилачке односе, која указује на могуће постојање кривичног дјела зеленаштво”, саопштио је министар Нухоџић.

Такође, Нухоџић је истакао да се отпочело и са поступком провјере законитости стицања имовине у власништву организованих криминалних група и њима блиских лица. Најавио је да ће акције полиције у приморским градовима, нарочито у сусрет предстојећој туристичкој сезони, бити континуиране и још снажније, како би се спријечило извршење најтежих кривичних дјела и обрачуни између сукобљених криминалних група.

„Кроз активности Оперативног штаба „Бока“, у значајној мјери повећан је ниво повјерења грађана у рад Полиције, што је манифестовано кроз њихову подршку готово свим мјерама и радњама које су предузимане на приморју. Желим да укажем и на коректно медијско извјештавање кроз акцију „Бока“. Очекујем да ће се овај ниво сарадње одржати и унаприједити у наредном периоду.“, закључио је министар.

Везани чланци:

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?