Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Konkurs za stipendije italijanske vlade za školsku godinu 2018/2019

Objavljeno: 23.03.2018. 19:37 Autor: Ministarstvo nauke

Obavještavamo zainteresovane kandidate da je, Ministarstvo vanjskih poslova i međunarodne saradnje Republike Italije, za akademsku 2018/2019. godinu, stavilo na raposlaganje crnogorskim državljanima 27 mjeseci stipendija, s namjerom da podrži saradnju u oblasti kulture, nauke i tehnologije, kao i širenja italijanskog jezika i kulture.


Stipendije, u mjesečnom iznosu od 900 eura, dodjeljuju se za period od 3,6 i 9 mjeseci i 3 mjeseca za kurseve italijanskog jezika i klulture.

Za Crnu Goru su konkretno određene sljedeće oblasti specijalizacije: pomorske nauke, biologija, fizika, kulturna dobra I inženjerstvo.

U okviru pomenutih oblasti može se konkurisati za:


-  Specijalističke/magistarske studije (2°ciclo),
-  Visoke studije u oblasti muzike i umjetnosti (AFAM),
-  Istraživačke doktorate,
-  Obrazovne i istraživačke programe u saradnji sa italijanskim Nacionalnim istraživačkim     

   centorm (CNR) i Višim institutom za zdravstvo (ISS) ili sa nekom drugom državnom

   univerzitetskom, muzejskom ili arhivskom institucijom,
-  Napredne kurseve italijanskog jezika i kulture (u trajanju od tri mjeseca).


Kandidati moraju ispunjavati sljedeće uslove:

- Posjedovanje odgovarajuće diplome za upis na odabrani stuij,
- Poznavanje italijanskog jezika na nivou B2 (CEFR, uz prilaganje odgovarajuće potvrde). Za upis na kurseve italijanskog jezika i kulture potrebno je znanje italijanskog jezika na nivou A2 (CEFR, uz prilaganje odgovarajuće potvrde). Za upis na kurseve koji su u potpunosti na engleskom jeziku nije potrebno poznavanje italijanskog jezika, već je potrebno vladanje engleskim jezikom barem na nivou B2 (CEFR, uz prilganje odgvarajuće potvrde uz zahtjev za stipendiju).
- Za stipendije za Specijalističke/magistarske studije (2°ciclo), visoke studije u oblasti muzike i umjetnosti (AFAM) i za kurseve italijanskog jezika i kulture, mogu se prijaviti kandidati koji nemaju više od 28 godina na dan isteka konkursa; za doktorate, kandidati koji nemaju više od 30 godina na dan isteka konkursa; za obrazovne i istraživačke programe u saradnji sa italijanskim institucijama, kandidati koji nemaju više od 40 godina na dan isteka konkursa.

 
Zainteresovani kandidati treba da se prijave on line, kako bi pristupli odgovarajućem formularu koji se nalazi na posebnoj internet stranici Ministarstva vanjskih poslova i međunarodne saradnje Republike Italije: https://studyinitaly.esteri.it/


Prije popunjavanja prijave kandidati moraju da se registruju kao korisnici preko stranice:

https://studyinitaly.esteri.it/registrazione


Prijave on line se mogu predati do 30. aprila  2018. 
godine. do 14.00 časova (po italijanskom vremenu).

Detaljne informacije o uslovima za konkukurisanje mogu se naći i na internet stranici Ambasade Republike Italije u Podgorici:

http://www.ambpodgorica.esteri.it/Ambasciata_Podgorica


OVDJE možete preuzeti tekst konkursa na italijanskom jeziku.
OVDJE možete preuzeti tekst konkursa na engleskom jeziku

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?