Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Конкурс за стипендије италијанске владе за школску годину 2018/2019

Објављено: 23.03.2018. 19:37 Аутор: Министарство науке

Обавјештавамо заинтересоване кандидате да је, Министарство вањских послова и међународне сарадње Републике Италије, за академску 2018/2019. годину, ставило на рапослагање црногорским држављанима 27 мјесеци стипендија, с намјером да подржи сарадњу у области културе, науке и технологије, као и ширења италијанског језика и културе.


Стипендије, у мјесечном износу од 900 еура, додјељују се за период од 3,6 и 9 мјесеци и 3 мјесеца за курсеве италијанског језика и клултуре.

За Црну Гору су конкретно одређене сљедеће области специјализације: поморске науке, биологија, физика, културна добра И инжењерство.

У оквиру поменутих области може се конкурисати за:


-  Специјалистичке/магистарске студије (2°цицло),
-  Високе студије у области музике и умјетности (АФАМ),
-  Истраживачке докторате,
-  Образовне и истраживачке програме у сарадњи са италијанским Националним истраживачким     

   центорм (ЦНР) и Вишим институтом за здравство (ИСС) или са неком другом државном

   универзитетском, музејском или архивском институцијом,
-  Напредне курсеве италијанског језика и културе (у трајању од три мјесеца).


Кандидати морају испуњавати сљедеће услове:

- Посједовање одговарајуће дипломе за упис на одабрани стуиј,
- Познавање италијанског језика на нивоу Б2 (ЦЕФР, уз прилагање одговарајуће потврде). За упис на курсеве италијанског језика и културе потребно је знање италијанског језика на нивоу А2 (ЦЕФР, уз прилагање одговарајуће потврде). За упис на курсеве који су у потпуности на енглеском језику није потребно познавање италијанског језика, већ је потребно владање енглеским језиком барем на нивоу Б2 (ЦЕФР, уз прилгање одгварајуће потврде уз захтјев за стипендију).
- За стипендије за Специјалистичке/магистарске студије (2°цицло), високе студије у области музике и умјетности (АФАМ) и за курсеве италијанског језика и културе, могу се пријавити кандидати који немају више од 28 година на дан истека конкурса; за докторате, кандидати који немају више од 30 година на дан истека конкурса; за образовне и истраживачке програме у сарадњи са италијанским институцијама, кандидати који немају више од 40 година на дан истека конкурса.

 
Заинтересовани кандидати треба да се пријаве он лине, како би приступли одговарајућем формулару који се налази на посебној интернет страници Министарства вањских послова и међународне сарадње Републике Италије: хттпс://студyиниталy.естери.ит/


Прије попуњавања пријаве кандидати морају да се региструју као корисници преко странице:

хттпс://студyиниталy.естери.ит/регистразионе


Пријаве он лине се могу предати до 30. априла  2018. 
године. до 14.00 часова (по италијанском времену).

Детаљне информације о условима за конкукурисање могу се наћи и на интернет страници Амбасаде Републике Италије у Подгорици:

хттп://www.амбподгорица.естери.ит/Амбасциата_Подгорица


ОВДЈЕ можете преузети текст конкурса на италијанском језику.
ОВДЈЕ можете преузети текст конкурса на енглеском језику

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?