Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Susret ministarke Damjanović i šefice Kancelarije za Svjetsku zdravstvenu organizaciju u Crnoj Gori Mine Brajović

Objavljeno: 29.03.2018. 17:20 Autor: Ministarstvo nauke
Ministarka nauke dr Sanja Damjanović sastala se danas sa gospođom Minom Brajović, šeficom Kancelarije za Svjetsku zdravstvenu organizaciju u Crnoj Gori i razgovarala o Međunarodnom institutu za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope.

U fokusu razgovora bila je jedna od dvije predložene opcije za ovaj projekat Hadronska kacer terapija i istraživanje u biomedicini pomoću protona i težih jona, a koja danas predstavlja najsavremeniji i najuspješniji metod za liječenje velikog broja vrsta kancera. Realizacijom ovog projekta upravo ovakva metoda liječenja bi bila dostupna svim gradjanima regiona.

Brajović je ocijenila da je u pitanju izvrstan projekat i ukazala je na značaj korišćenja postojećih platformi saradnje, budući da je Crna Gora dio Zdravstvene mreže Jugoistočne Evrope, kao i domaćin Regionalnog razvojnog centra za hronična oboljenja, među kojima su i maligna.

Ovim projektom bi se sa prevencije bolesti krenulo u praktičnu primjenu tretmana pacijenata, čime bi se direktno uticalo na smanjenje smrtnsoti.

Jedan od zaključaka sastanka je razmatranje mogućnosti saradnje sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom u narednom periodu, a koja bi eventualno svojom ekspertizom mogla pomoći u daljoj fazi realizaciji projekta.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?