Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Сусрет министарке Дамјановић и шефице Канцеларије за Свјетску здравствену организацију у Црној Гори Мине Брајовић

Објављено: 29.03.2018. 17:20 Аутор: Министарство науке
Министарка науке др Сања Дамјановић састала се данас са госпођом Мином Брајовић, шефицом Канцеларије за Свјетску здравствену организацију у Црној Гори и разговарала о Међународном институту за одрживе технологије на простору Југоисточне Европе.

У фокусу разговора била је једна од двије предложене опције за овај пројекат Хадронска кацер терапија и истраживање у биомедицини помоћу протона и тежих јона, а која данас представља најсавременији и најуспјешнији метод за лијечење великог броја врста канцера. Реализацијом овог пројекта управо оваква метода лијечења би била доступна свим градјанима региона.

Брајовић је оцијенила да је у питању изврстан пројекат и указала је на значај коришћења постојећих платформи сарадње, будући да је Црна Гора дио Здравствене мреже Југоисточне Европе, као и домаћин Регионалног развојног центра за хронична обољења, међу којима су и малигна.

Овим пројектом би се са превенције болести кренуло у практичну примјену третмана пацијената, чиме би се директно утицало на смањење смртнсоти.

Један од закључака састанка је разматрање могућности сарадње са Свјетском здравственом организацијом у наредном периоду, а која би евентуално својом експертизом могла помоћи у даљој фази реализацији пројекта.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?