Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ubrzo sastanak ministara obrazovanja i ekonomije u okviru Berlinskog procesa

Objavljeno: 30.03.2018. 15:59 Autor: PR služba Ministaratva prosvjete
Sastanak regionalnih ministara obrazovanja i ekonomije, te ministara osam zemalja EU, planirano je da se održi narednih mjeseci u Crnoj Gori ili Srbiji, kao dio Berlinskog procesa, saopšteno je danas na sastanku ministra prosvjete Damira Šehovića sa predstavnikom Ministarstva vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Edruom Pejdžom i direktoricom Britanskom savjeta u Crnoj Gori Vanjom Madžgalj. Pejdž je istovremeno i koordinator samita koji će se ubrzo održati u Londonu u okviru Berlinskog procesa, kao diplomatske inicijative koja je povezana sa proširenjem EU, a fokusirana je na zemlje Zapadnog Balkana.

Tokom razgovora konstatovana je načelna otvorenost Ministarstva prosvjete za učešće u gorepomenutom regionalnom sastanku ministara prosvjete i ekonomije, te je dogovoreno da su sljedeći koraci konsultacije na nivou Vlade Crne Gore, a potom i konsultacije sa predstavnicima Srbije u vezi sa mjestom održavanja sastanka.

Bilo je riječi i o potrebi da se kao važna tema tog događaja otvori povezivanje obrazovanja i preduzetništva, te digitalizacija obrazovnih sistema. Ministar Šehović naglasio je da Crna Gora inovirala model rasta, koji će se zasnivati na obrazovanju, čiji važan dio čini digitalizacija.

Razgovarano je i o namjeri da se mikrobit računari u narednih nekoliko godina daju svakoj crnogorskoj osnovnoj školi. Do sada je to učinjeno za 30 škola, od kojih je svaka dobila po deset mikrobitova, i to u opkviru projekta koji realizuje Britanski savjet u Crnoj Gori “21st Century Schools”.


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?