Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Uručena plaketa za najbolji istraživački prilog na temu “Socijalna integracija Roma u Crnoj Gori”

Objavljeno: 05.04.2018. 20:16 Autor: mku

Povodom Svjetskog dana Roma, 8. aprila, Ministarstvo kulture, je u saradnji sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava organizovalo svečanost na kojoj je uručena plaketa za najbolji istraživački prilog objavljen u medijima u 2017. godini na temu “Socijalna integracija Roma u Crnoj Gori”.

Nagradu je laureatu, Budimiru Damjanoviću, za rad "Istorija, život i položaj Roma", objavljenom u časopisu za medijsku kulturu i istraživanje "Medijska politika", uručio generalni direktor Direktorata za unaprjeđenje i zaštitu prava manjinskih naroda Leon Gjokaj.

Na svečanosti su govorili generalni direktor Direktorata za medije u Ministarstvu kulture Željko Rutović, generalni direktor Direktorata za unapređenje i zaštitu prava manjinskih naroda u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Leon Gjokaj, predsjednica žirija Azra Hrapović i ovogodišnji laureat Budimir Damjanović.

Generalni direktor Rutović je u svom obraćanju istakao: „Važno je da kao multietničko i mutikulturološko  društvo sve naše specifičnosti, sve naše pojedinosti i identitete na najbolji način afirmišemo i predstavimo i činimo ih vrijednim suživota. Bogata istorija naših multikulturoloških obilježja krasi našu ukupnu povjesnicu“.

Leon Gjokaj je čestitao Svjetski dan Roma pripadnicima/ama romske populacije i svima koji podstiču integraciju Roma u crnogorsko društvo.

„Ministarstvo kulture već jedanaestu godinu za redom realizuje godišnji konkurs na temu „Socijalna integracija Roma u Crnoj Gori“, a u saradnji sa Ministarstvo za ljudska i manjinska prava organizuje ovu svečanost. Medijska propraćenost je veoma važna za pripadnike/ice manjinskih naroda i ostvarivanje manjinskih prava u Crnoj Gori. Država Crna Gora se u pregovaračkom poglavlju 3 obavezala da, pored albanskog, zaštiti i romski jezik. Danas imamo primjere dobre prakse o izvještavanju vezanom za Rome u medijima, za razliku od predhodnog perioda gdje su često predstavljani u negativnom kontekstu“ – kazao je Gjokaj.

Predsjednica žirija Azra Hrapović zahvalila se prisutnima i obrazložila odluku žirija. Istakla je da je prilog odabran zbog sveobuhvatnosti tema koje je autor obradio.

Laureat Budimir Damjanović osvrnuo se na prikupljanje i obradu materijala i teme koje je obradio i zahvalio se žiriju na priznanju.

Komisija u sastavu: Azra Hrapović, Aet Salh i Mijodrag Đurović, odlučivala je o prispjelim medijskim sadržajima po Konkursu za najbolji istraživački prilog objavljen u medijima u 2017. godini na temu “Socijalna integracija Roma u Crnoj Gori”, koji je raspisalo Ministarstvo kulture.

 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?