Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Уручена плакета за најбољи истраживачки прилог на тему “Социјална интеграција Рома у Црној Гори”

Објављено: 05.04.2018. 20:16 Аутор: мку

Поводом Свјетског дана Рома, 8. априла, Министарство културе, је у сарадњи са Министарством за људска и мањинска права организовало свечаност на којој је уручена плакета за најбољи истраживачки прилог објављен у медијима у 2017. години на тему “Социјална интеграција Рома у Црној Гори”.

Награду је лауреату, Будимиру Дамјановићу, за рад "Историја, живот и положај Рома", објављеном у часопису за медијску културу и истраживање "Медијска политика", уручио генерални директор Директората за унапрјеђење и заштиту права мањинских народа Леон Гјокај.

На свечаности су говорили генерални директор Директората за медије у Министарству културе Жељко Рутовић, генерални директор Директората за унапређење и заштиту права мањинских народа у Министарству за људска и мањинска права Леон Гјокај, предсједница жирија Азра Храповић и овогодишњи лауреат Будимир Дамјановић.

Генерални директор Рутовић је у свом обраћању истакао: „Важно је да као мултиетничко и мутикултуролошко  друштво све наше специфичности, све наше појединости и идентитете на најбољи начин афирмишемо и представимо и чинимо их вриједним суживота. Богата историја наших мултикултуролошких обиљежја краси нашу укупну повјесницу“.

Леон Гјокај је честитао Свјетски дан Рома припадницима/ама ромске популације и свима који подстичу интеграцију Рома у црногорско друштво.

„Министарство културе већ једанаесту годину за редом реализује годишњи конкурс на тему „Социјална интеграција Рома у Црној Гори“, а у сарадњи са Министарство за људска и мањинска права организује ову свечаност. Медијска пропраћеност је веома важна за припаднике/ице мањинских народа и остваривање мањинских права у Црној Гори. Држава Црна Гора се у преговарачком поглављу 3 обавезала да, поред албанског, заштити и ромски језик. Данас имамо примјере добре праксе о извјештавању везаном за Роме у медијима, за разлику од предходног периода гдје су често представљани у негативном контексту“ – казао је Гјокај.

Предсједница жирија Азра Храповић захвалила се присутнима и образложила одлуку жирија. Истакла је да је прилог одабран због свеобухватности тема које је аутор обрадио.

Лауреат Будимир Дамјановић осврнуо се на прикупљање и обраду материјала и теме које је обрадио и захвалио се жирију на признању.

Комисија у саставу: Азра Храповић, Ает Салх и Мијодраг Ђуровић, одлучивала је о приспјелим медијским садржајима по Конкурсу за најбољи истраживачки прилог објављен у медијима у 2017. години на тему “Социјална интеграција Рома у Црној Гори”, који је расписало Министарство културе.

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?