Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Bogdanović razgovarao sa osnivačem „Mjeseca poštovanja džeza“ Džonom Edvardom Haseom

Objavljeno: 20.04.2018. 22:44 Autor: Ministarstvo kulture
Ministar kulture Aleksandar Bogdanović razgovarao je danas na Cetinju sa Džonom Edvardom Haseom, ekspertom i kustosom emeritusom za američku muziku u muzeju Smitson u Vašingotnu, tvorcem „Mjeseca poštovanja džeza“. 
Ministar Bogdanović je istakao zadovoljstvo što Crna Gora već tradicionalno obilježava mjesec poštovanja džeza i naglasio da Ministarstvo kulture pruža podršku programima koji se u okviru njega organizuju. 

Sagovornici su razgovarali o aktivnostima kojima bi se doprinijelo promovisanju značaja i važnosti džeza u Crnoj Gori, posebno među mlađim generacijama. Tome će, kako je ocijenjeno značajno doprinijeti organizovanje događaja poput današnjeg u Ministarstvu kulture, na kojem je gospodin Hase održao predavanje na temu „Zašto nam je umjetnost potrebna više nego ikada?“.

Razgovarano je i o potencijalnoj kandidaturi crnogorskog grada za svjetsku prijestonicu džeza 2020. godine i predstavljeni uslovi koji moraju biti ispunjeni za sticanje ovog prestižnog statusa. 
Razmotrene su i mogućnosti za boravak crnogorskih muzičara na Smitson institutu u okviru programa razmjene koje oni organizuju. 

Džon Edvard Hase je u Ministarstvu kulture održao predavanje „Zašto nam je umjetnost potrebna više nego ikada?“, koje je organizovala Crnogorska nacionalna komisija za UNESCO i udruženje Jazz Art.

Predavanje je bilo namijenjeno široj publici, a odnosilo se ne interpretaciju različitih umjetničkih izraza u određenim vremenskim kontekstima, te na značaj umjetnosti za istoriju civilizacije. Poseban fokus bio je na istoriji muzike, prvenstveno na značaju koji je ona imala u američkom kulturnom kontekstu. Hase je govorio i o mogućnostima koje umjetnost, a prije svega muzika, pruža u zbližavanju različitih društvenih grupa, te kako je muzika prostor u okviru koga mogu biti pronađeni modeli prevazilaženja društvenih problema čak i savremenog društva, poput problema globalne nejednakosti, postojećih konflikata u svijetu i slično. 

Jedan dio predavanja bio je posvećen životu i djelu dva umjetnika koji su po izboru Hasea među najmarkantnijim simbolima muzike - Ele Ficdžerald i Reja Čarsla. Riječ je o umjetnicima čiji je život označen muzikom, te čiji su opusi postali dio zajedničkog nasljeđa čovječanstva, a koji su u vremenu u kome su nastali postali simboli cijele jedne (sub)kulture. 

Hase se osvrnuo i na naučna istraživanja koja ukazuju na značaj muzike za stimulisanje mentalnog razvoja i naglasio da sprega nauke i umjetnosti predstavlja neiscrpan prostor za razvoj kreativnosti, u korist obje strane. 

MKU
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?