Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Богдановић разговарао са оснивачем „Мјесеца поштовања џеза“ Џоном Едвардом Хасеом

Објављено: 20.04.2018. 22:44 Аутор: Министарство културе
Министар културе Александар Богдановић разговарао је данас на Цетињу са Џоном Едвардом Хасеом, експертом и кустосом емеритусом за америчку музику у музеју Смитсон у Вашинготну, творцем „Мјесеца поштовања џеза“. 
Министар Богдановић је истакао задовољство што Црна Гора већ традиционално обиљежава мјесец поштовања џеза и нагласио да Министарство културе пружа подршку програмима који се у оквиру њега организују. 

Саговорници су разговарали о активностима којима би се допринијело промовисању значаја и важности џеза у Црној Гори, посебно међу млађим генерацијама. Томе ће, како је оцијењено значајно допринијети организовање догађаја попут данашњег у Министарству културе, на којем је господин Хасе одржао предавање на тему „Зашто нам је умјетност потребна више него икада?“.

Разговарано је и о потенцијалној кандидатури црногорског града за свјетску пријестоницу џеза 2020. године и представљени услови који морају бити испуњени за стицање овог престижног статуса. 
Размотрене су и могућности за боравак црногорских музичара на Смитсон институту у оквиру програма размјене које они организују. 

Џон Едвард Хасе је у Министарству културе одржао предавање „Зашто нам је умјетност потребна више него икада?“, које је организовала Црногорска национална комисија за УНЕСЦО и удружење Јазз Арт.

Предавање је било намијењено широј публици, а односило се не интерпретацију различитих умјетничких израза у одређеним временским контекстима, те на значај умјетности за историју цивилизације. Посебан фокус био је на историји музике, првенствено на значају који је она имала у америчком културном контексту. Хасе је говорио и о могућностима које умјетност, а прије свега музика, пружа у зближавању различитих друштвених група, те како је музика простор у оквиру кога могу бити пронађени модели превазилажења друштвених проблема чак и савременог друштва, попут проблема глобалне неједнакости, постојећих конфликата у свијету и слично. 

Један дио предавања био је посвећен животу и дјелу два умјетника који су по избору Хасеа међу најмаркантнијим симболима музике - Еле Фицџералд и Реја Чарсла. Ријеч је о умјетницима чији је живот означен музиком, те чији су опуси постали дио заједничког насљеђа човјечанства, а који су у времену у коме су настали постали симболи цијеле једне (суб)културе. 

Хасе се осврнуо и на научна истраживања која указују на значај музике за стимулисање менталног развоја и нагласио да спрега науке и умјетности представља неисцрпан простор за развој креативности, у корист обје стране. 

MKU
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?