Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje Ministarstva kulture povodom bilborda u Opštini Budva

Objavljeno: 24.04.2018. 17:20 Autor: mku

Povodom bilborda koji su nedavno osvanuli u Budvi, a na kojima je stogodišnjica oslobođenja Budve predstavljena na način koji nije vjerodostojan, koristimo priliku da se obratimo sljedećim saopštenjem:

Najsvježijom propagandom na području Budve, prije svega, šalju se poruke koje nemaju bilo kakvo utemeljenje u istorijskoj faktografiji. Ono što je nesumnjivo je da se kroz pokušaj falsifikovanja istorije pokušava isprovocirati građanski koncept Crne Gore.

Svi istorijski izvori nedvosmisleno ukazuju kako je “oslobođenje Budve”, zapravo, predstavljalo čin povlačenja austrougarske vojske sa crnogorskog primorja, u čemu nije učestvovala armija nijedne druge države. Istine radi, faktografija govori kako se, pri povlačenju austrougarske vojske, jedini kontakt jugoslovenskih trupa sa njima na području Crne Gore dogodio u borbama oko Podgorice, 17. i 18. oktobra (“Ujedinjenje Crne Gore i Srbije 1918”, Dimitrije Vujović, Podgorica, 1962).

Dakle, što nedvosmisleno govore svi istorijski podaci, srpske trupe u Budvu su ušle tek po povlačenju austrougarskih, pa o tom činu nije moguće govoriti kao o oslobođenju u bilo kojoj formi. Naprotiv.

Stoga, apsolutno je nedostojno i neumjesno vršiti reviziju događaja koji su dio crnogorskog kulturnog i istorijskog bića, pa bilo to i putem bilborda.

Ministarstvo kulture napominje da je obmanjivanje putem oglašavanja, shodno pozitivnim pravnim propisima, krivično djelo - usljed čega ćemo, u slučaju da nadležni lokalni organi ne preduzmu ništa, pokrenuti procedure u cilju utvrđivanja odgovornosti.

Falsifikovanje istorijskih činjenica društveno je neodgovoran i neprihvatljiv postupak, a Ministarstvo kulture Crne Gore neće nijemo posmatrati taj i slične postupke.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?