Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење Министарства културе поводом билборда у Општини Будва

Објављено: 24.04.2018. 17:20 Аутор: мку

Поводом билборда који су недавно осванули у Будви, а на којима је стогодишњица ослобођења Будве представљена на начин који није вјеродостојан, користимо прилику да се обратимо сљедећим саопштењем:

Најсвјежијом пропагандом на подручју Будве, прије свега, шаљу се поруке које немају било какво утемељење у историјској фактографији. Оно што је несумњиво је да се кроз покушај фалсификовања историје покушава испровоцирати грађански концепт Црне Горе.

Сви историјски извори недвосмислено указују како је “ослобођење Будве”, заправо, представљало чин повлачења аустроугарске војске са црногорског приморја, у чему није учествовала армија ниједне друге државе. Истине ради, фактографија говори како се, при повлачењу аустроугарске војске, једини контакт југословенских трупа са њима на подручју Црне Горе догодио у борбама око Подгорице, 17. и 18. октобра (“Уједињење Црне Горе и Србије 1918”, Димитрије Вујовић, Подгорица, 1962).

Дакле, што недвосмислено говоре сви историјски подаци, српске трупе у Будву су ушле тек по повлачењу аустроугарских, па о том чину није могуће говорити као о ослобођењу у било којој форми. Напротив.

Стога, апсолутно је недостојно и неумјесно вршити ревизију догађаја који су дио црногорског културног и историјског бића, па било то и путем билборда.

Министарство културе напомиње да је обмањивање путем оглашавања, сходно позитивним правним прописима, кривично дјело - усљед чега ћемо, у случају да надлежни локални органи не предузму ништа, покренути процедуре у циљу утврђивања одговорности.

Фалсификовање историјских чињеница друштвено је неодговоран и неприхватљив поступак, а Министарство културе Црне Горе неће нијемо посматрати тај и сличне поступке.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?