Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

DODJELA NAGRADA ZA KONKURS “MLADI EKO-REPORTERI 2018”

Objavljeno: 24.04.2018. 13:18 Autor: Zavod za školstvo

Nevladina organizacija ”EKOM - Udruženje za ekološki konsalting u Crnoj Gori” jedanaestu godinu zaredom je organizovala konkurs „Mladi eko-reporteri” u sklopu programa Fondacije za ekološku edukaciju (FEE). Posebne teme 2018. godine su bile: “Održivi gradovi i zajednice” i “Eko-škole”.

Na konkurs je stiglo preko 400 radova iz 18 srednjih i 30 osnovnih škola. U pripremi je pomagalo 67 profesora mentora. Nakon selekcije, u konkurenciji za nagrade bilo je ukupno: 38 tekstova, 55 fotografija i 25 video klipova. Pristigle radove je početkom aprila 2018. vrednovao desetočlani nacionalni žiri i odabrao najbolje u 11 kategorija (fotografije, članci i video radovi u tri tematske cjeline: “biodiverzitet i predjeli”, “mladi ekoreporteri” i “održivi gradovi i zajednice”, koji su podjeljeni u dvije starosne kategorije 12-15 godina i 16-19 godina. Žiri je radio u sastavu: Dragica Šaković, urednica u dnevnom listu ”Pobjeda”; Nikola Malović i Jelena Vukasović, profesori književnosti; Ljiljana Brnović, novinarka TV Crna Gora; Milo Radonjić, novinar i PR menadžer; biolozi mr Izeta Trubljanin i mr Vasilije Bušković iz Agencije za zaštitu prirode i životne sredine; mr Aleksandra Ivanović i Nemanja Malovrazić iz Morskog dobra te Anto Baković, fotograf iz Mediteranskog centra za fotografiju. Selektori radova su bili studentkinja Tatjana Đurović, nekadašnja pobjednica nacionalnih konkursa i Saša Karajović, nacionalni koordinator.

Svečana dodjela nagrada održana je nakon Dana planete Zemlje (22. april), u ponedjeljak 23. aprila u Ministarstvu održivog razvoja i turizma u Podgorici. Nagrade najboljima su uručili mr Ivana Vojinović, generalna direktorica Direktorata za životnu sredinu u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, koje je i ovogodišnji pokrovitelj, a posebna priznanja dodijelila je Nevena Čabrilo, nacionalna koordinatorka programa „Eko-škole” iz Zavoda za školstvo. Prisutnima se obratio i Milo Radonjić, jedan od prvih nagrađenih mladih eko-reportera u Crnoj Gori i učesnik Misije Mladih eko-reportera 2018. godine u Lisabonu.

Osnovna škola „Dašo Pavičić” iz Herceg Novog je na konkurs poslala preko 40 radova, a Gimnazija „30. septembar” iz Rožaja i Srednja mješovita škola „17. septembar” sa Žabljaka preko 30. ”EKOM”, kao organizator konkursa, dodjelio je priznanja za selekcije radova o eko-školama: Srednjoj stručnoj školi “Spasoje Raspopović” iz Podgorice, Gimnaziji „Tanasije Pejatović” iz Pljevalja i Srednjoj ekonomsko-ugostiteljskoj školi iz Nikšića.

Od 23. aprila na web stranici www.mladi-ekoreporteri.org.me, mogu se pogledati odabrani radovi ovogodišnje produkcije, a on-line glasanje traje do 05. juna, kada će na Svjetski dan zaštite životne sredine biti proglašeni najbolji radovi po mišljenju publike.

Na osnovu plasmana, tematike kojom se bave, ispunjenosti kriterijuma i godišta autora, biće određeni radovi za međunarodni konkurs „Young reporters for the Environment” tokom maja 2018. godine, gdje će radove ocjenjivati ugledni žiri u kome se nalaze predstavnici FEE, UNESCO, UNEP, EEA... Proglašenje najboljih se očekuje 5. juna 2018. godine na Svjetski dan zaštite životne sredine.

Mladi eko-reporteri (Young Reporters for the Environment - YRE) je međunarodna omladinska mreža za obrazovanje o održivom razvoju, a koju koordinira Fondacija za ekološku edukaciju (FEE), sa sjedištem u Kopenhagenu. Učešće u programu „Mladi eko-reporteri" u Crnoj Gori je raslo sa 2 pilot škole u Kotoru u 2008. godini, da bi do danas učestvovalo preko 90 obrazovnih institucija, sa preko 2.000 učenika i 100 profesora mentora, a u konkurenciji za nagrade je u prvih 10 godina bilo oko 2.600 radova.

 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?