Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

ДОДЈЕЛА НАГРАДА ЗА КОНКУРС “МЛАДИ ЕКО-РЕПОРТЕРИ 2018”

Објављено: 24.04.2018. 13:18 Аутор: Завод за школство

Невладина организација ”ЕКОМ - Удружење за еколошки консалтинг у Црној Гори” једанаесту годину заредом је организовала конкурс „Млади еко-репортери” у склопу програма Фондације за еколошку едукацију (ФЕЕ). Посебне теме 2018. године су биле: “Одрживи градови и заједнице” и “Еко-школе”.

На конкурс је стигло преко 400 радова из 18 средњих и 30 основних школа. У припреми је помагало 67 професора ментора. Након селекције, у конкуренцији за награде било је укупно: 38 текстова, 55 фотографија и 25 видео клипова. Пристигле радове је почетком априла 2018. вредновао десеточлани национални жири и одабрао најбоље у 11 категорија (фотографије, чланци и видео радови у три тематске цјелине: “биодиверзитет и предјели”, “млади екорепортери” и “одрживи градови и заједнице”, који су подјељени у двије старосне категорије 12-15 година и 16-19 година. Жири је радио у саставу: Драгица Шаковић, уредница у дневном листу ”Побједа”; Никола Маловић и Јелена Вукасовић, професори књижевности; Љиљана Брновић, новинарка ТВ Црна Гора; Мило Радоњић, новинар и ПР менаџер; биолози мр Изета Трубљанин и мр Василије Бушковић из Агенције за заштиту природе и животне средине; мр Александра Ивановић и Немања Маловразић из Морског добра те Анто Баковић, фотограф из Медитеранског центра за фотографију. Селектори радова су били студенткиња Татјана Ђуровић, некадашња побједница националних конкурса и Саша Карајовић, национални координатор.

Свечана додјела награда одржана је након Дана планете Земље (22. април), у понедјељак 23. априла у Министарству одрживог развоја и туризма у Подгорици. Награде најбољима су уручили мр Ивана Војиновић, генерална директорица Директората за животну средину у Министарству одрживог развоја и туризма, које је и овогодишњи покровитељ, а посебна признања додијелила је Невена Чабрило, национална координаторка програма „Еко-школе” из Завода за школство. Присутнима се обратио и Мило Радоњић, један од првих награђених младих еко-репортера у Црној Гори и учесник Мисије Младих еко-репортера 2018. године у Лисабону.

Основна школа „Дашо Павичић” из Херцег Новог је на конкурс послала преко 40 радова, а Гимназија „30. септембар” из Рожаја и Средња мјешовита школа „17. септембар” са Жабљака преко 30. ”ЕКОМ”, као организатор конкурса, додјелио је признања за селекције радова о еко-школама: Средњој стручној школи “Спасоје Распоповић” из Подгорице, Гимназији „Танасије Пејатовић” из Пљеваља и Средњој економско-угоститељској школи из Никшића.

Од 23. априла на web страници www.млади-екорепортери.орг.ме, могу се погледати одабрани радови овогодишње продукције, а он-лине гласање траје до 05. јуна, када ће на Свјетски дан заштите животне средине бити проглашени најбољи радови по мишљењу публике.

На основу пласмана, тематике којом се баве, испуњености критеријума и годишта аутора, биће одређени радови за међународни конкурс „Yоунг репортерс фор тхе Енвиронмент” током маја 2018. године, гдје ће радове оцјењивати угледни жири у коме се налазе представници ФЕЕ, УНЕСЦО, УНЕП, ЕЕА... Проглашење најбољих се очекује 5. јуна 2018. године на Свјетски дан заштите животне средине.

Млади еко-репортери (Yоунг Репортерс фор тхе Енвиронмент - YРЕ) је међународна омладинска мрежа за образовање о одрживом развоју, а коју координира Фондација за еколошку едукацију (ФЕЕ), са сједиштем у Копенхагену. Учешће у програму „Млади еко-репортери" у Црној Гори је расло са 2 пилот школе у Котору у 2008. години, да би до данас учествовало преко 90 образовних институција, са преко 2.000 ученика и 100 професора ментора, а у конкуренцији за награде је у првих 10 година било око 2.600 радова.

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?