Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Pejanović: Ministarstvo unutrašnjih poslova je posvećeno zaštiti integriteta i bezbjednosti novinara

Objavljeno: 25.04.2018. 22:47 Autor: MUP
Ministarstvo unutrašnjih poslova i Uprava policije posvećeni su borbi protiv svih oblika nezakonitog postupanja, uključujući i sve oblike napada na novinare i njihovu imovinu, poručio je državni sekretar MUP-a Dragan Pejanović na današnjoj panel diskusiji posvećenoj zaštiti slobode medija i slobode izražavanja u Crnoj Gori, koju je organizovala nevladina organizacija Građanska alijansa.

U uvodnom dijelu izlaganja državni sekretar Pejanović najoštrije je osudio svaki vid nasilja i nasilničkog ponašanja, a naročito ono koje je usmjereno prema određenoj profesiji, poput novinarske, policijske, službeničke ili ljekarske, i dodao da se snažno zalaže za afirmaciju ustavnih načela da su ljudska prava i slobode nepovredivi, da je svako obavezan da poštuje prava i slobode drugih i da Crna Gora jemči i štiti ljudska prava i slobode.

Današnja panel diskusija bila je prilika da državni sekretar Pejanović podsjeti na aktivnosti Ministarstva i Uprave policije na planu zaštite i obezbjeđivanja sigurnosti medijskih uposlenika. U tom smislu saopštio je da je u periodu od maja 2004. godine do danas policiji prijavljeno 85 događaja od strane novinara i medijskih radnika, te da je u 31 slučaju podnijeta krivična prijava protiv 45 lica i 18 prekršajnih prijava protiv 20 lica.

Državni sekretar Pejanović je podsjetio da Ministarstvo unutrašnjih poslova pruža logističku podršku i za rad Komisije za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, ubistava novinara i napada na imovinu medija. Vlada Crne Gore, kako je kazao, odlučna je u zaštiti integriteta i bezbjednosti novinara, te stoga snažno podržava rad Komisije i spremna je da uvaži sve njene preporuke iz nadležnosti izvršne vlasti i u skladu sa važećim propisima.

Izrazivši očekivanje da će preporuke Komisije dati značajan doprinos aktivnostima nadležnih institucija, državni sekretar Pejanović je u završnom dijelu izlaganja poručio da se preventivnim radom nastoji smanjiti broj ovih slučajeva, a da se kroz efikasne i djelotvorne istrage postignu vidljivi rezultati i rasvijetle predmeti koji su i dalje u radu nadležnih institucija.

Na današnjem panelu pored državnog sekretara MUP-a Dragana Pejanovića, prisutnima su se obratili i predstavnik Delegacije EU u Crnoj Gori Patrik Šmelcer, šef Odjeljenja za medije i kulturu u Ambasadi SAD u Podgorici Džef Adler, rukovoditeljka Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici Ljiljana Klikovac, i predsjednik Komisije za istraživanje napada na novinare Nikola Marković.

Cjelokupno izlaganje državnog sekretara možete preuzeti ovdje.







Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?