Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Пејановић: Министарство унутрашњих послова је посвећено заштити интегритета и безбједности новинара

Објављено: 25.04.2018. 22:47 Аутор: МУП
Министарство унутрашњих послова и Управа полиције посвећени су борби против свих облика незаконитог поступања, укључујући и све облике напада на новинаре и њихову имовину, поручио је државни секретар МУП-а Драган Пејановић на данашњој панел дискусији посвећеној заштити слободе медија и слободе изражавања у Црној Гори, коју је организовала невладина организација Грађанска алијанса.

У уводном дијелу излагања државни секретар Пејановић најоштрије је осудио сваки вид насиља и насилничког понашања, а нарочито оно које је усмјерено према одређеној професији, попут новинарске, полицијске, службеничке или љекарске, и додао да се снажно залаже за афирмацију уставних начела да су људска права и слободе неповредиви, да је свако обавезан да поштује права и слободе других и да Црна Гора јемчи и штити људска права и слободе.

Данашња панел дискусија била је прилика да државни секретар Пејановић подсјети на активности Министарства и Управе полиције на плану заштите и обезбјеђивања сигурности медијских упосленика. У том смислу саопштио је да је у периоду од маја 2004. године до данас полицији пријављено 85 догађаја од стране новинара и медијских радника, те да је у 31 случају поднијета кривична пријава против 45 лица и 18 прекршајних пријава против 20 лица.

Државни секретар Пејановић је подсјетио да Министарство унутрашњих послова пружа логистичку подршку и за рад Комисије за праћење поступања надлежних органа у истрагама случајева пријетњи и насиља над новинарима, убистава новинара и напада на имовину медија. Влада Црне Горе, како је казао, одлучна је у заштити интегритета и безбједности новинара, те стога снажно подржава рад Комисије и спремна је да уважи све њене препоруке из надлежности извршне власти и у складу са важећим прописима.

Изразивши очекивање да ће препоруке Комисије дати значајан допринос активностима надлежних институција, државни секретар Пејановић је у завршном дијелу излагања поручио да се превентивним радом настоји смањити број ових случајева, а да се кроз ефикасне и дјелотворне истраге постигну видљиви резултати и расвијетле предмети који су и даље у раду надлежних институција.

На данашњем панелу поред државног секретара МУП-а Драгана Пејановића, присутнима су се обратили и представник Делегације ЕУ у Црној Гори Патрик Шмелцер, шеф Одјељења за медије и културу у Амбасади САД у Подгорици Џеф Адлер, руководитељка Основног државног тужилаштва у Подгорици Љиљана Кликовац, и предсједник Комисије за истраживање напада на новинаре Никола Марковић.

Цјелокупно излагање државног секретара можете преузети овдје.







Везани чланци:

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?