Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Purišić: Prepoznatljiv napredak Crne Gore u oblasti zaštite i zdravlja na radu

Objavljeno: 26.04.2018. 19:24 Autor: mrss

mrssmrss

Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić otvorio je panel diskusiju na temu „Zaštita i zdravlje na radu za sve aktere u procesu rada“ koja je održana danas, 26. aprila 2018. godine u organizaciji Međunarodne organizacije rada (MOR), Uprave za inspekcijske poslove, Udruženja zaštite na radu i resornog ministarstva. 

Panel diskusija je organizovana u okviru obilježavanja Svjetskog dana zaštite i zdravlja na radu, koji predstavlja međunarodnu kampanju koja promoviše bezbjedan i zdrav rad. 

Ministar Purišić je istakao da je postignuti nivo razvoja zaštite i zdravlja na radu važan pokazatelj dostignutog nivoa društvenog razvoja i socijalne odgovornosti jednog društva.

“Svjetski dan zaštite i zdravlja na radu obilježava se 28. aprila u cilju promovisanja aktivnosti i radnji na prevenciji povreda na radu i profesionalnih bolesti na globalnom nivou. Obilježavanjem ovog dana želi se usmjeriti međunarodna pažnja i na nove trendove u oblasti zaštite i zdravlja na radu, ali i ukazati na uzroke koji dovode do povreda na radu, profesionalnih bolesti i bolesti u vezi sa radom, kao i smrtnih slučajeva” – kazao je Purišić. 

Zajednička briga poslodavca i zaposlenog, kako je naveo ministar rada i socijalnog staranja, jeste zdravo radno mjesto za sve zaposlene u Crnoj Gori, prevencija povreda na radu, profesionalnih bolesti i bolesti u vezi sa radom, poboljšanje uslova u kojima zaposleni izvršavaju svoje radne zadatke, kao i unapređenje zdravlja svih učesnika radnog procesa. 

“Istakao bih ovom prilikom napredak Crne Gore i društva kao cjeline u ovoj oblasti, prije svega stvarajući dobru zakonsku infrastrukturu koja reguliše prava i obaveze poslodavaca i zaposlenih, jačajući nadzorne kapacitete i uvodeći dobre prakse u ovu oblast, što je značajno povećalo ličnu sigurnost zaposlenih, što se ogleda u smanjenju povreda na radu” – kazao je Purišić. 

On je podsjetio da kada je u pitanju normativna uređenost zaštite i zdravlja na radu otišli smo i korak dalje donošenjem Strategije za unapređenje zaštite i zdravlja na radu u CG za period 2016.-2020. godine, kao i velikog broja podzakonskih akata. 

“Dodatni stepen unapređenja zaštite i zdravlja na radu u Crnoj Gori ćemo obezbijediti donošenjem Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti i zdravlju na radu, koji je Vlada Crne Gore utvrdila na 71. sjednici od 05. aprila 2018. godine, a koji je u fazi procesuiranja prema Skupštini Crne Gore” – naglasio je Purišić. 

Purišić je pozvao sve činioce zaštite i zdravlja na radu da zajedničkim naporima oblast zaštite i zdravlja na radu podignemo na još veći nivo kako bi se našim zaposlenim obezbijedio siguran i zdrav rad. 

Načelnica Direkcije za poslove zaštite i zdravlja na radu, Danijela Šuković upoznala je prisutne o konkretnim izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti i zdravlju na radu, što je naočigled svih bila najinteresantnija tema skupa. 

Šuković je istakla da Ministarstvo rada i socijalnog staranja stoji na raspolaganju svim zainteresovanim stranama, kako u pojašnjenjima novih zakonskih rješanja, tako i u svim drugim planiranim aktivnostima, a sve u cilju bolje informisanosti o pitanjima zaštite i zdravlja na radu. 

Uvodna izlaganja na pomenutom događaju imali su i direktor Uprave za inspekcijske poslove Crne Gore, Alija Košuta; predsjednica UPCG, Svetlana Vuksanović; generalni sektretar SSCG, Duško Zarubica; generalni sekretar USSCG, Srđa Keković; nacionalni projekt koordinator MOR, Nina Krgović i predsjednik Udruženja zaštite na radu Crne Gore, Zdenko Janković

Obilježavanje ovog dana je sastavni dio Globalne strategije za zaštitu i zdravlje na radu, koja je proistekla iz zaključaka Međunarodne konferencije rada, održane 2003. godine. 


PREZENTACIJA - ZAŠTITA I ZDRAVLJE NA RADU U CRNOJ GORI.pdf


PR služba Ministarstva rada i socijalnog staranja

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?