Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Пуришић: Препознатљив напредак Црне Горе у области заштите и здравља на раду

Објављено: 26.04.2018. 19:24 Аутор: мрсс

mrssmrss

Министар рада и социјалног старања Кемал Пуришић отворио је панел дискусију на тему „Заштита и здравље на раду за све актере у процесу рада“ која је одржана данас, 26. априла 2018. године у организацији Међународне организације рада (МОР), Управе за инспекцијске послове, Удружења заштите на раду и ресорног министарства. 

Панел дискусија је организована у оквиру обиљежавања Свјетског дана заштите и здравља на раду, који представља међународну кампању која промовише безбједан и здрав рад. 

Министар Пуришић је истакао да је постигнути ниво развоја заштите и здравља на раду важан показатељ достигнутог нивоа друштвеног развоја и социјалне одговорности једног друштва.

“Свјетски дан заштите и здравља на раду обиљежава се 28. априла у циљу промовисања активности и радњи на превенцији повреда на раду и професионалних болести на глобалном нивоу. Обиљежавањем овог дана жели се усмјерити међународна пажња и на нове трендове у области заштите и здравља на раду, али и указати на узроке који доводе до повреда на раду, професионалних болести и болести у вези са радом, као и смртних случајева” – казао је Пуришић. 

Заједничка брига послодавца и запосленог, како је навео министар рада и социјалног старања, јесте здраво радно мјесто за све запослене у Црној Гори, превенција повреда на раду, професионалних болести и болести у вези са радом, побољшање услова у којима запослени извршавају своје радне задатке, као и унапређење здравља свих учесника радног процеса. 

“Истакао бих овом приликом напредак Црне Горе и друштва као цјелине у овој области, прије свега стварајући добру законску инфраструктуру која регулише права и обавезе послодаваца и запослених, јачајући надзорне капацитете и уводећи добре праксе у ову област, што је значајно повећало личну сигурност запослених, што се огледа у смањењу повреда на раду” – казао је Пуришић. 

Он је подсјетио да када је у питању нормативна уређеност заштите и здравља на раду отишли смо и корак даље доношењем Стратегије за унапређење заштите и здравља на раду у ЦГ за период 2016.-2020. године, као и великог броја подзаконских аката. 

“Додатни степен унапређења заштите и здравља на раду у Црној Гори ћемо обезбиједити доношењем Закона о измјенама и допунама Закона о заштити и здрављу на раду, који је Влада Црне Горе утврдила на 71. сједници од 05. априла 2018. године, а који је у фази процесуирања према Скупштини Црне Горе” – нагласио је Пуришић. 

Пуришић је позвао све чиниоце заштите и здравља на раду да заједничким напорима област заштите и здравља на раду подигнемо на још већи ниво како би се нашим запосленим обезбиједио сигуран и здрав рад. 

Начелница Дирекције за послове заштите и здравља на раду, Данијела Шуковић упознала је присутне о конкретним измјенама и допунама Закона о заштити и здрављу на раду, што је наочиглед свих била најинтересантнија тема скупа. 

Шуковић је истакла да Министарство рада и социјалног старања стоји на располагању свим заинтересованим странама, како у појашњењима нових законских рјешања, тако и у свим другим планираним активностима, а све у циљу боље информисаности о питањима заштите и здравља на раду. 

Уводна излагања на поменутом догађају имали су и директор Управе за инспекцијске послове Црне Горе, Алија Кошута; предсједница УПЦГ, Светлана Вуксановић; генерални сектретар ССЦГ, Душко Зарубица; генерални секретар УССЦГ, Срђа Кековић; национални пројект координатор МОР, Нина Крговић и предсједник Удружења заштите на раду Црне Горе, Зденко Јанковић

Обиљежавање овог дана је саставни дио Глобалне стратегије за заштиту и здравље на раду, која је проистекла из закључака Међународне конференције рада, одржане 2003. године. 


ПРЕЗЕНТАЦИЈА - ЗАШТИТА И ЗДРАВЉЕ НА РАДУ У ЦРНОЈ ГОРИ.пдф


ПР служба Министарства рада и социјалног старања

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?