Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Srednjoškolci radili u Ministarstvu prosvjete u okviru Akcionog dana

Objavljeno: 04.05.2018. 20:09 Autor: PR služba Ministaratva prosvjete

Ministarstvo prosvjete podržalo je Akcioni dan koji organizuje Unija srednjoškolaca Crne Gore u saradnji sa Centrom za stručno obrazovanje, a u okviru kojeg je tokom jednog radnog dana skoro 400 srednjoškolaca iz Podgorice, Bijelog Polja i Bara bilo u prilici da se upozna sa poslovima od interesovanja kod poslodavaca u privatnom i javnom sektoru. U Ministarstvu prosvjete na jedan dan radilo je 15 srednjoškolaca, od čega 5 gimnazijalaca i 10 učenika srednjih stručnih škola.

Obaveze poslodavca u okviru Projekta su da učenicima približe radnu atmosferu i uslove rada koji ih očekuju nakon što završe školovanje za dati obrazovni profil, kao i da im obezbijede dnevnicu u iznosu od 10 eura. Novac prikupljen od denvnica učenika slivaće se u fond iz kojeg će se finansirati projekti srednjoškolskih učeničkih parlamenata Crne Gore.

PR služba Ministarstva prosvjete

Povodom radnog dana učenika u Ministarstvu prosvjete, Milica Lekić, PR menadžerka Ministarstva, rekla je da ova institucija sa zadovoljstvom podržava Akcioni dan srednjoškolaca koji je značajan upravo zbog toga što bi mladi svoje obrazovanje trebalo da povezuju sa tržištem rada, što je i jedan od ciljeva Ministarstva prosvjete.

PR Služba

Andrej Vukčević, učenik JU Gimnazija „Slobodan Škerović“ i predsjednik učeničkog parlamenta koji je svoj radni dan proveo u PR službi Ministarstva prosvjete, naglasio je da je Akcioni dan važan zbog podsticanja učeničkog aktivizma, kao i zbog sakupljanja novca za projekte učeničkih parlamenata.

PR Služba

Učenica prvog razreda JU Srednja ekonomska škola „Mirko Vešović“, Nina Medenica obajsnila je da se tokom svog radnog dana uopoznala sa kancelarijskim radom i poslovima pravne službe Ministarstva, kao i da je Akcioni dan značajan zbog toga što može pomoći učenicima da odaberu sovoj budući poziv.

PR

Nikolina Pavićević, maturantkinja Gimnazije naglasila je da joj je bilo zanimljivo da svoj radni dan provede u Ministarstvu prosvjete jer su u pitanju poslovi povezani sa obrazovanjem. Ona je objasnila da je dan provela u sektoru za visoko obrazovanje i imala priliku da se upozna sa mogućnostima mobilnosti učenika i studenata.

PR Služba

Projekat Akcioni dan već od 1968. godine sprovodi se u zemljama Zapadne i Sjeverne Evrope. Projekat podrazumijeva da, tokom jednog dana, učenici dobiju priliku da na jedan dan budu zaposleni kod poslodavaca na mjestima od značaja za njihove obrazovne profile, kako bi stekli nova saznanja i perspektivu o struci za koju se školuju.

PR Služba Ministarstva prosvjete

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?