Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Средњошколци радили у Министарству просвјете у оквиру Акционог дана

Објављено: 04.05.2018. 20:09 Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Министарство просвјете подржало је Акциони дан који организује Унија средњошколаца Црне Горе у сарадњи са Центром за стручно образовање, а у оквиру којег је током једног радног дана скоро 400 средњошколаца из Подгорице, Бијелог Поља и Бара било у прилици да се упозна са пословима од интересовања код послодаваца у приватном и јавном сектору. У Министарству просвјете на један дан радило је 15 средњошколаца, од чега 5 гимназијалаца и 10 ученика средњих стручних школа.

Обавезе послодавца у оквиру Пројекта су да ученицима приближе радну атмосферу и услове рада који их очекују након што заврше школовање за дати образовни профил, као и да им обезбиједе дневницу у износу од 10 еура. Новац прикупљен од денвница ученика сливаће се у фонд из којег ће се финансирати пројекти средњошколских ученичких парламената Црне Горе.

PR služba Ministarstva prosvjete

Поводом радног дана ученика у Министарству просвјете, Милица Лекић, ПР менаџерка Министарства, рекла је да ова институција са задовољством подржава Акциони дан средњошколаца који је значајан управо због тога што би млади своје образовање требало да повезују са тржиштем рада, што је и један од циљева Министарства просвјете.

PR Služba

Андреј Вукчевић, ученик ЈУ Гимназија „Слободан Шкеровић“ и предсједник ученичког парламента који је свој радни дан провео у ПР служби Министарства просвјете, нагласио је да је Акциони дан важан због подстицања ученичког активизма, као и због сакупљања новца за пројекте ученичких парламената.

PR Služba

Ученица првог разреда ЈУ Средња економска школа „Мирко Вешовић“, Нина Меденица обајснила је да се током свог радног дана уопознала са канцеларијским радом и пословима правне службе Министарства, као и да је Акциони дан значајан због тога што може помоћи ученицима да одаберу совој будући позив.

PR

Николина Павићевић, матуранткиња Гимназије нагласила је да јој је било занимљиво да свој радни дан проведе у Министарству просвјете јер су у питању послови повезани са образовањем. Она је објаснила да је дан провела у сектору за високо образовање и имала прилику да се упозна са могућностима мобилности ученика и студената.

PR Služba

Пројекат Акциони дан већ од 1968. године спроводи се у земљама Западне и Сјеверне Европе. Пројекат подразумијева да, током једног дана, ученици добију прилику да на један дан буду запослени код послодаваца на мјестима од значаја за њихове образовне профиле, како би стекли нова сазнања и перспективу о струци за коју се школују.

ПР Служба Министарства просвјете

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?