Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Bogdanović za portal Antena M o protivpravnom i tendencioznom propagiranju neistina u vezi sa istorijom Budve

Objavljeno: 05.05.2018. 22:58 Autor: Ministarstvo kulture
Ministar kulture Aleksandar Bogdanović govorio je danas za portal Antena M o protivpravnom i tendencioznom propagiranju neistina u vezi sa istorijom Budve: 

Antena M: Ministarstvo kulture, oglašavajući se povodom bilborda koji slave 100 godina "oslobođenja" Budve, saopštilo je" da je obmanjivanje putem oglašavanja, shodno pozitivnim pravnim propisima, krivično djelo" i najavilo da će, "u slučaju da nadležni lokalni organi ne preduzmu ništa, pokrenuti procedure u cilju utvrđivanja odgovornost". Lokalni organi prošle sedmice skinuli su inkriminisani pano sa zidina Starog grada. No, bilbordi kojima se, kako kažete u saopštenju, čini krivično djelo "obmanjivanje putem oglašavanja" - stoje i dalje na više lokacija u gradu i okolini! Da li će i kada nadležni državni organi ukloniti bilborde kojima se slavi ulazak vojske koja je okupirala Crnu Goru ili smatrate da je predmetno krivično djelo počinjeno panoom, ali ne i bilbordima? Ukoliko ste na takvom pravnom stanovištu, molimo Vas da navedete zakonske norme na kojima počiva takvo tumačenje?

Ministar Bogdanović: Nadležnost Ministarstva kulture nije određivanje krivičnog djela, niti utvrđivanje krivične odgovornosti, ali jeste da se inicira preduzimanje odgovarajućih aktivnosti iz svojih nadležnosti. Ovog puta smo to i uradili, u cilju uklanjanja panoa i bilborda, odnosno drugih objekata kojima se protivpravno propagiraju istorijski falsifikati, a u ovom slučaju oni se tiču proslosti Budve. Podsjećamo da je Ministarstvo kulture informisalo Vladu da istaknute poruke nesumnjivo potenciraju netačne podatke u vezi sa navodnim oslobodilačkim ulaskom srpske vojske 1918. godine, i da se može zaključiti da je ovakav vid propagande podržan od strane trenutne vlasti u Budvi, odnosno njenih istaknutih pojedinaca - koji su i sami istupali kao autori kampanje. Shodno tome, Vlada Crne Gore je preporučila Vrhovnom državnom tužiocu da u vezi sa ovim reklamnim panoima preispita da li su se aktivnim ili pasivnim držanjem subjekata stekla obilježja nekog od krivičnih djela koja se gone po službenoj dužnosti.

Antena M: Ljeta 2015., Generlna direktorka Direktorata za kulturnu baštinu Lidija Ljesar najavila je, u ime Ministarstva kulture, da će, shodno odredbama Zakona o zaštiti kulturnih dobara, biti uklonjena tabla sa natpisom da su srpski vojnici oslobodili Budvu, postavljena iznad ulaza u Stari grad. Takvu je odluku obrazložila činjenicom da posrijedi "... nije kulturni sloj i ne odgovara istorijskim činjenicama, a što degradira to kulturno dobro". Zbog čega ni nakon gotovo tri godine tabla nije uklonjena?

Ministar Bogdanović: Cijeneći da je riječ o spomen-obilježju, Liberalna partija (Opštinski odbor Budva) je dostavila Ministarstvu kulture zahtjev za uklanjanje ploče iznad glavnih vrata Starog grada Budve, koja je postavljena od strane Opštine budvanske (12. 12. 1931.godine). Komisija za spomen–obilježja Ministarstva kulture, na sjednici održanoj 04.02.2015. godine, razmatrala je navedeni zahtjev, pa je, imajući u vidu relevantne istorijske činjenice, zaključila da je isti opravdan sa stanovišta istorijskih činjenica, i da je riječ o netačnim istorijskim podacima, budući da Budvu na navedeni datum nije mogla osloboditi “srpska vojska”. Ministarstvo kulture je zahtjev Opštinskog odbora Liberalne partije iz Budve, proslijedilo na postupanje predsjedniku Opštine Budva, kako bi, ukoliko procijeni njegovu opravdanost, u skladu sa članom 38 Zakona o spomen-obilježjima ploca bila uklonjena, po postupku propisanom za podizanje spomen-obilježja. To znači da predsjednik Opštine Budva, ukoliko smatra da je zahtjev Opštinskog odbora Liberalne partije iz Budve opravdan, treba da, shodno odredbama Zakona o spomen-obilježjima, isti uvrsti u odgovarajući Prijedlog programa koji će dostaviti Ministarstvu kulture na saglasnost. S tim u vezi Opština Budva nije dostavila na saglasnost predlog programa za podizanje spomen-obilježja, koji bi se odnosio na predmetno uklanjanje, a Ministarstvo kulture nije nadležno za uklanjanje spomen-obilježja, pa ni odnosne spomen-ploče. Cijeneći da se predmetna spomen-ploča nalazi na nepokretnom kulturnom dobru “Bedemi sa bastionima”, uz zahtjev vlasnika/držaoca kulturnog dobra, mogu se primjenjivati odredbe Zakona o zaštiti kulturnih dobara.

Antena M: Premijer Duško Marković izjavio je 25. aprila da su bilbordi u Budvi "falsifikovanje istorije" i poručio "znaćemo da odgovorimo na taj atak na državu". Zbog čega Vlada Crne Gore i Ministarstvo kulture kao resorno za ove slučajeve, sjede skrštenih ruku i ne preduzimaju radnje na koje vas zakon i Ustav Crne Gore obavezuju? Podsjećamo da je Ministarstvo kulture konstatovalo kako se bilbordima "pokušava isprovocirati građanski koncept Crne Gore"? 

Ministar Bogdanović: Podsjećamo da su Vlada i Ministarstvo kulture bez odlaganja reagovali informacijom o protivpravnom i tendencioznom propagiranju neistina u vezi sa istorijom Budve, koja sadrži sve podatke vezane za konkretno falsifikovanje ostorijskih podataka, a na osnovu koje je Vlada preporučila Vrhovnom državnom tužiocu da preispita da li su se se stekla obilježja nekog od krivičnih djela koja se gone po službenoj dužnosti.
Ministarstvo kulture nije nadležno za uklanjanje reklamnih bilborda i panoa, što nas ne sprječava da iniciramo preduzimanje radnji, sto smo i uradili. 

Antena M: Na kraju, da li ste spremni da preuzmete odgovornost ukoliko se, suočeni sa vašim nečinjenjem i ignorisanjem zakonske obaveze da štitite crtnogorske državne interese, građani kojima je stalo do ovih vrijednosti samoorganizuju i uklone bilborde koji vrijeđaju crnogorsko nacionalno i državno dostojanstvo? 

Ministar Bogdanović: Vjerujemo da treba prepustiti nadležnim organima, od lokalnih do pravosudnih - koji su već upoznati sa cjelokupnom problematikom, da ovu situaciju riješe na pravovremen i zakonit nacin. 
Brze i ishitrene reakcije, koje bi prethodile institucionalnim, predstavljale bi nasijedanje na provokativan čin, a kao društvo koje počiva na građanskom konceptu - u ovom slučaju svi moramo postupati odgovorno. I naše Ministarstvo i Vlada Crne Gore preduzeli su sve kako bi se suprotstavili ovom pokušaju falsifikovanja istorije u Budvi, pa vjerujem da će zakonske odredbe biti ispoštovane do kraja.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?