Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Богдановић за портал Антена М о противправном и тенденциозном пропагирању неистина у вези са историјом Будве

Објављено: 05.05.2018. 22:58 Аутор: Министарство културе
Министар културе Александар Богдановић говорио је данас за портал Антена М о противправном и тенденциозном пропагирању неистина у вези са историјом Будве: 

Антена М: Министарство културе, оглашавајући се поводом билборда који славе 100 година "ослобођења" Будве, саопштило је" да је обмањивање путем оглашавања, сходно позитивним правним прописима, кривично дјело" и најавило да ће, "у случају да надлежни локални органи не предузму ништа, покренути процедуре у циљу утврђивања одговорност". Локални органи прошле седмице скинули су инкриминисани пано са зидина Старог града. Но, билборди којима се, како кажете у саопштењу, чини кривично дјело "обмањивање путем оглашавања" - стоје и даље на више локација у граду и околини! Да ли ће и када надлежни државни органи уклонити билборде којима се слави улазак војске која је окупирала Црну Гору или сматрате да је предметно кривично дјело почињено паноом, али не и билбордима? Уколико сте на таквом правном становишту, молимо Вас да наведете законске норме на којима почива такво тумачење?

Министар Богдановић: Надлежност Министарства културе није одређивање кривичног дјела, нити утврђивање кривичне одговорности, али јесте да се иницира предузимање одговарајућих активности из својих надлежности. Овог пута смо то и урадили, у циљу уклањања паноа и билборда, односно других објеката којима се противправно пропагирају историјски фалсификати, а у овом случају они се тичу прослости Будве. Подсјећамо да је Министарство културе информисало Владу да истакнуте поруке несумњиво потенцирају нетачне податке у вези са наводним ослободилачким уласком српске војске 1918. године, и да се може закључити да је овакав вид пропаганде подржан од стране тренутне власти у Будви, односно њених истакнутих појединаца - који су и сами иступали као аутори кампање. Сходно томе, Влада Црне Горе је препоручила Врховном државном тужиоцу да у вези са овим рекламним паноима преиспита да ли су се активним или пасивним држањем субјеката стекла обиљежја неког од кривичних дјела која се гоне по службеној дужности.

Антена М: Љета 2015., Генерлна директорка Директората за културну баштину Лидија Љесар најавила је, у име Министарства културе, да ће, сходно одредбама Закона о заштити културних добара, бити уклоњена табла са натписом да су српски војници ослободили Будву, постављена изнад улаза у Стари град. Такву је одлуку образложила чињеницом да посриједи "... није културни слој и не одговара историјским чињеницама, а што деградира то културно добро". Због чега ни након готово три године табла није уклоњена?

Министар Богдановић: Цијенећи да је ријеч о спомен-обиљежју, Либерална партија (Општински одбор Будва) је доставила Министарству културе захтјев за уклањање плоче изнад главних врата Старог града Будве, која је постављена од стране Општине будванске (12. 12. 1931.године). Комисија за спомен–обиљежја Министарства културе, на сједници одржаној 04.02.2015. године, разматрала је наведени захтјев, па је, имајући у виду релевантне историјске чињенице, закључила да је исти оправдан са становишта историјских чињеница, и да је ријеч о нетачним историјским подацима, будући да Будву на наведени датум није могла ослободити “српска војска”. Министарство културе је захтјев Општинског одбора Либералне партије из Будве, прослиједило на поступање предсједнику Општине Будва, како би, уколико процијени његову оправданост, у складу са чланом 38 Закона о спомен-обиљежјима плоца била уклоњена, по поступку прописаном за подизање спомен-обиљежја. То значи да предсједник Општине Будва, уколико сматра да је захтјев Општинског одбора Либералне партије из Будве оправдан, треба да, сходно одредбама Закона о спомен-обиљежјима, исти уврсти у одговарајући Приједлог програма који ће доставити Министарству културе на сагласност. С тим у вези Општина Будва није доставила на сагласност предлог програма за подизање спомен-обиљежја, који би се односио на предметно уклањање, а Министарство културе није надлежно за уклањање спомен-обиљежја, па ни односне спомен-плоче. Цијенећи да се предметна спомен-плоча налази на непокретном културном добру “Бедеми са бастионима”, уз захтјев власника/држаоца културног добра, могу се примјењивати одредбе Закона о заштити културних добара.

Антена М: Премијер Душко Марковић изјавио је 25. априла да су билборди у Будви "фалсификовање историје" и поручио "знаћемо да одговоримо на тај атак на државу". Због чега Влада Црне Горе и Министарство културе као ресорно за ове случајеве, сједе скрштених руку и не предузимају радње на које вас закон и Устав Црне Горе обавезују? Подсјећамо да је Министарство културе констатовало како се билбордима "покушава испровоцирати грађански концепт Црне Горе"? 

Министар Богдановић: Подсјећамо да су Влада и Министарство културе без одлагања реаговали информацијом о противправном и тенденциозном пропагирању неистина у вези са историјом Будве, која садржи све податке везане за конкретно фалсификовање осторијских података, а на основу које је Влада препоручила Врховном државном тужиоцу да преиспита да ли су се се стекла обиљежја неког од кривичних дјела која се гоне по службеној дужности.
Министарство културе није надлежно за уклањање рекламних билборда и паноа, што нас не спрјечава да иницирамо предузимање радњи, сто смо и урадили. 

Антена М: На крају, да ли сте спремни да преузмете одговорност уколико се, суочени са вашим нечињењем и игнорисањем законске обавезе да штитите цртногорске државне интересе, грађани којима је стало до ових вриједности самоорганизују и уклоне билборде који вријеђају црногорско национално и државно достојанство? 

Министар Богдановић: Вјерујемо да треба препустити надлежним органима, од локалних до правосудних - који су већ упознати са цјелокупном проблематиком, да ову ситуацију ријеше на правовремен и законит нацин. 
Брзе и исхитрене реакције, које би претходиле институционалним, представљале би насиједање на провокативан чин, а као друштво које почива на грађанском концепту - у овом случају сви морамо поступати одговорно. И наше Министарство и Влада Црне Горе предузели су све како би се супротставили овом покушају фалсификовања историје у Будви, па вјерујем да ће законске одредбе бити испоштоване до краја.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?