Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Međunarodni podgorički sajam knjiga: Ministarka Damjanović otvorila izložbu „Fermijevo nasljeđe“

Objavljeno: 08.05.2018. 03:49 Autor: Ministarstvo nauke
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke
Ministarka nauke dr Sanja Damjanović svečano je otvorila izložbu „Fermijevo nasljeđe“, posvećenu fizičaru, Nobelovcu i jednom od najvećih naučnih imena XX vijeka Italijanu Enriku Fermiju, koju je organizovala Ambasada Republike Italije u Crnoj Gori u saradnji sa Ministarstvom nauke i Ministarstvom kulture, u sklopu 13. Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga.
Inspirisan radom naučnika koji su u isto vrijeme stvarali i pomjerili granice znanja, Openhajmerom, Bornom, Paulijem, Fermijev rad je ostavio neizbrisiv trag i utkao put budućim generacijama fizičara.
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke
-Njegov doprinos modernoj fizici, kvantnoj, nuklearnoj i fizici čestica, kao i ideje koje je dijelio sa naučnom, ali i svjetskom zajednicom, bile su vodilje brojnih sljedbenika širom svijeta, koji nakon nemilih događaja tokom II svjetskog rata stvaraju u duhu nauke za mir. Enriko Fermi je imao moć da inspiriše mlade generacije i njegovi studenti su imali izvrsne karijere, a neki od njih su i sami Nobelovci, kao Jack Steinberger koji radi u CERN-u i koga lično poznajem. Imala sam priliku da direktno čujem iskustva iz tog perioda bogatog stvaranja, kazala je ministarka Damjanović na svečanom otvaranju sajma.
Ministarstvo naukeEnriko Fermi je postavljao prava pitanja, davao intrigantne odgovore i podsticao na razmišljanje i kreativnost. A samo čovjek koji čita može postavljati prava pitanja, istakla je ministarka u govoru i dodala da joj je drago da se izložba o Fermiju održava upravo na Međunarodnom sajmu knjiga.

-Takođe, zadovoljstvo je što otvaramo izložbu posvećenu naučniku porijeklom iz zemlje sa kojom Crna Crna vjekovima njeguje prijateljstvo – Italijom. Ministarstvo nauke tijesno sarađuje sa Ambasadom Republike Italije u Crnoj Gori u cilju jačanja naše naučne i istraživačke zajednice, a raduje da smo ove godine prvi put, zahvaljujući podršci Ambasade, otvorili konkurs za projekte od posebnog značaja (progetti rilevanza) kojim ćemo stvoriti sinergeju između crnogorskih i italijanskih naučnika, jer je kolaboracija jedini način da naučna ideja dobije svoj oblik i konkretnu primjenu u društvu, a što pokazuje upravo život i rad Enrika Fermija, zaključila je ministarka.

Pored ministarke Damjanović na svečanom otvaranju govorili su i: Predrag Uljarević, direktor Izdavačke kuće Nova knjiga, Mubera Kurpejović, generalna direktorka Direktorata za visoko obrazovanje u Ministarstvu prosvjete, Bogić Rakočević, direktor Nacionalne biblioteke Crne Gore Đurđe Crnojević, njegova ekselencija Luka Zelioli, ambasador Republike Italije u Crnoj Gori, ministar kulture Aleksandar Bogdanović i Rumena Bužarovska, spisateljica.

Međunarodni podgorički sajam knjiga traje do 14. maja, tokom kojeg će se predstaviti više od stotinu izlagača iz zemlje, regiona i inostranstva.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?