Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Међународни подгорички сајам књига: Министарка Дамјановић отворила изложбу „Фермијево насљеђе“

Објављено: 08.05.2018. 03:49 Аутор: Министарство науке
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke
Министарка науке др Сања Дамјановић свечано је отворила изложбу „Фермијево насљеђе“, посвећену физичару, Нобеловцу и једном од највећих научних имена XX вијека Италијану Енрику Фермију, коју је организовала Амбасада Републике Италије у Црној Гори у сарадњи са Министарством науке и Министарством културе, у склопу 13. Међународног подгоричког сајма књига.
Инспирисан радом научника који су у исто вријеме стварали и помјерили границе знања, Опенхајмером, Борном, Паулијем, Фермијев рад је оставио неизбрисив траг и уткао пут будућим генерацијама физичара.
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke
-Његов допринос модерној физици, квантној, нуклеарној и физици честица, као и идеје које је дијелио са научном, али и свјетском заједницом, биле су водиље бројних сљедбеника широм свијета, који након немилих догађаја током ИИ свјетског рата стварају у духу науке за мир. Енрико Ферми је имао моћ да инспирише младе генерације и његови студенти су имали изврсне каријере, а неки од њих су и сами Нобеловци, као Јацк Стеинбергер који ради у ЦЕРН-у и кога лично познајем. Имала сам прилику да директно чујем искуства из тог периода богатог стварања, казала је министарка Дамјановић на свечаном отварању сајма.
Ministarstvo naukeЕнрико Ферми је постављао права питања, давао интригантне одговоре и подстицао на размишљање и креативност. А само човјек који чита може постављати права питања, истакла је министарка у говору и додала да јој је драго да се изложба о Фермију одржава управо на Међународном сајму књига.

-Такође, задовољство је што отварамо изложбу посвећену научнику поријеклом из земље са којом Црна Црна вјековима његује пријатељство – Италијом. Министарство науке тијесно сарађује са Амбасадом Републике Италије у Црној Гори у циљу јачања наше научне и истраживачке заједнице, а радује да смо ове године први пут, захваљујући подршци Амбасаде, отворили конкурс за пројекте од посебног значаја (прогетти рилеванза) којим ћемо створити синергеју између црногорских и италијанских научника, јер је колаборација једини начин да научна идеја добије свој облик и конкретну примјену у друштву, а што показује управо живот и рад Енрика Фермија, закључила је министарка.

Поред министарке Дамјановић на свечаном отварању говорили су и: Предраг Уљаревић, директор Издавачке куће Нова књига, Мубера Курпејовић, генерална директорка Директората за високо образовање у Министарству просвјете, Богић Ракочевић, директор Националне библиотеке Црне Горе Ђурђе Црнојевић, његова екселенција Лука Зелиоли, амбасадор Републике Италије у Црној Гори, министар културе Александар Богдановић и Румена Бужаровска, списатељица.

Међународни подгорички сајам књига траје до 14. маја, током којег ће се представити више од стотину излагача из земље, региона и иностранства.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?