Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Bogdanović otvorio 13. Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja

Objavljeno: 08.05.2018. 02:48 Autor: Ministarstvo kulture
Trinaesti međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja otvorio je večeras ministar kulture Aleksandar Bogdanović. 

Otvarajući Sajam, ministar Bogdanović je istakao: "U svom trinestogodišnjem trajanju Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja dao je jedan poseban doprinos onoj tako značajnoj tradiciji naših prostora, u čijim se državotvornim počecima štampanje knjiga doživljavalo kao bitna potpora identitetskog uobličenja. Pored toga što su počeci pismenosti na teritoriji Crne Gore, počeci pismenosti i za cio jugoistok Evrope, i činjenica da su velika djela slovenske duhovnosti nastajala u okolini ovog grada, daju Podgorici istorijsko pravo na jedan ovakav događaj kakav je Sajam knjiga."

"Podgorica, kao i ostali gradovi Crne Gore, posljednjih decenija bilježe stalni porast studenata i svršenih visokoškolaca, što nameće potrebu za sve sadržajnijim aktivnostima koje će toj populaciji omogućiti uvid u aktuelnu izdavačku produkciju šireg prostora. Pored tih edukativnih i informativnih efekata, sajam knjiga ima i svoju širu kulturnu misiju, jer se prisustvom izdavača i autora iz bližeg i šireg okruženja otvara značajan prostor dijalogu između različitih kultura, a time i njihovom jačem povezivanju. Upravo se iz iskustva našeg regiona može mnogo toga naučiti o tekstu i knjizi kao najstabilnijim uporištima kulturne prepoznatljivosti i zajedništva. Jer, kao što smo u jednom od najvećih romana dvadesetog vijeka saznali da „rukopisi ne gore”, oni se isto tako ne daju zatvoriti u jedan jezik, u jednu kulturu. U kontekstu tih kulturnih razmjena i interakcija, ove godine su posebno zanimljivi programi zemlje koja je od početka prisutna na Podgoričkom sajmu knjiga – Republike Italije, sa kojom nas spajaju kako one geografsko-kulturološke sličnosti, odrđene mediteranskim duhom i prostorom, tako i brojne istorijske veze, koje su kulminirale u dinastičkoj povezanosti naših država", dodao je ministar Bogdanović. 

Na otvaranju su, o izložbi „Fermijevo nasljeđe“. koju je priredila Ambasade Republike Italije u Crnoj Gori, u saradnji sa Ministarstvom nauke i Ministarstvom kulture govorili ministarka nauke prof. dr Sanja Damjanović i ambasador Republike Italije Luka Zelioli. 

“Takođe, zadovoljstvo je što otvaramo izložbu posvećenu naučniku porijeklom iz zemlje sa kojom Crna Crna vjekovima njeguje prijateljstvo – Italijom. Ministarstvo nauke tijesno sarađuje sa Ambasadom Republike Italije u Crnoj Gori u cilju jačanja naše naučne i istraživačke zajednice, a raduje da smo ove godine prvi put, zahvaljujući podršci Ambasade, otvorili konkurs za projekte od posebnog značaja (progetti rilevanza) kojim ćemo stvoriti sinergeju između crnogorskih i italijanskih naučnika, jer je kolaboracija jedini način da naučna ideja dobije svoj oblik i konkretnu primjenu u društvu, a što pokazuje upravo život i rad Enrika Fermija,” rekla je ministarka Damjanović.

Prisutnima su se obratili i generalna direktorica Direktorata za obrazovanje Mubera Kurpejović direktor Nacionalne biblioteke "Đurđe Crnojević" Bogić Rakočević, direktor izdavačke kuće "Nova knjiga" Predrag Uljarević, te književnica Rumena Bužarovska.

Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja organizuju Nova knjiga i Ministarstvo prosvjete, uz pokrovteljstvo Ministarstva kulture. Ovogodišnji sajam biće otvoren do 14.maja. 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?