Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Богдановић отворио 13. Међународни подгорички сајам књига и образовања

Објављено: 08.05.2018. 02:48 Аутор: Министарство културе
Тринаести међународни подгорички сајам књига и образовања отворио је вечерас министар културе Александар Богдановић. 

Отварајући Сајам, министар Богдановић је истакао: "У свом тринестогодишњем трајању Међународни подгорички сајам књига и образовања дао је један посебан допринос оној тако значајној традицији наших простора, у чијим се државотворним почецима штампање књига доживљавало као битна потпора идентитетског уобличења. Поред тога што су почеци писмености на територији Црне Горе, почеци писмености и за цио југоисток Европе, и чињеница да су велика дјела словенске духовности настајала у околини овог града, дају Подгорици историјско право на један овакав догађај какав је Сајам књига."

"Подгорица, као и остали градови Црне Горе, посљедњих деценија биљеже стални пораст студената и свршених високошколаца, што намеће потребу за све садржајнијим активностима које ће тој популацији омогућити увид у актуелну издавачку продукцију ширег простора. Поред тих едукативних и информативних ефеката, сајам књига има и своју ширу културну мисију, јер се присуством издавача и аутора из ближег и ширег окружења отвара значајан простор дијалогу између различитих култура, а тиме и њиховом јачем повезивању. Управо се из искуства нашег региона може много тога научити о тексту и књизи као најстабилнијим упориштима културне препознатљивости и заједништва. Јер, као што смо у једном од највећих романа двадесетог вијека сазнали да „рукописи не горе”, они се исто тако не дају затворити у један језик, у једну културу. У контексту тих културних размјена и интеракција, ове године су посебно занимљиви програми земље која је од почетка присутна на Подгоричком сајму књига – Републике Италије, са којом нас спајају како оне географско-културолошке сличности, одрђене медитеранским духом и простором, тако и бројне историјске везе, које су кулминирале у династичкој повезаности наших држава", додао је министар Богдановић. 

На отварању су, о изложби „Фермијево насљеђе“. коју је приредила Амбасаде Републике Италије у Црној Гори, у сарадњи са Министарством науке и Министарством културе говорили министарка науке проф. др Сања Дамјановић и амбасадор Републике Италије Лука Зелиоли. 

“Такође, задовољство је што отварамо изложбу посвећену научнику поријеклом из земље са којом Црна Црна вјековима његује пријатељство – Италијом. Министарство науке тијесно сарађује са Амбасадом Републике Италије у Црној Гори у циљу јачања наше научне и истраживачке заједнице, а радује да смо ове године први пут, захваљујући подршци Амбасаде, отворили конкурс за пројекте од посебног значаја (прогетти рилеванза) којим ћемо створити синергеју између црногорских и италијанских научника, јер је колаборација једини начин да научна идеја добије свој облик и конкретну примјену у друштву, а што показује управо живот и рад Енрика Фермија,” рекла је министарка Дамјановић.

Присутнима су се обратили и генерална директорица Директората за образовање Мубера Курпејовић директор Националне библиотеке "Ђурђе Црнојевић" Богић Ракочевић, директор издавачке куће "Нова књига" Предраг Уљаревић, те књижевница Румена Бужаровска.

Међународни подгорички сајам књига и образовања организују Нова књига и Министарство просвјете, уз покровтељство Министарства културе. Овогодишњи сајам биће отворен до 14.маја. 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?