Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

CODE Hub: Svečano otvoren prvi “coworking” prostor u Tehnopolisu

Objavljeno: 11.05.2018. 04:53 Autor: Ministarstvo nauke
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke
U Inovaciono-preduzetničkom centru „Tehnopolis“ večeras je svečano otvoren prvi “coworking” prostor namijenjen startup-ovima, IT preduzećima, kao i pojedincima, studentima i digitalnim nomadima sa kreativnim preduzetničkim idejama. Prostor je opremljen zahvaljujući EU projektu u kojem je Tehnopolis partner, „Saradnja za razvoj prekograničnog poslovnog okruženja – CODE“ iz Programa Interreg Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora.

-Danas je važan dan u razvoju Tehnopolisa, projekta Ministarstva nauke koji je prije godinu i po dana započeo sa radom u ovoj zgradi i koji već uveliko ostvaruje svoju namjenu – podstiče preduzetništvo i inovacije u Nikšiću i pruža uslove preduzećima za razvoj brži napredak. Kapaciteti Tehnopolisa, zahvaljujući jednom novom modelu rada, značajno se proširuju i nude nove mogućnosti umrežavanja, saradnje, edukacije i pokretanja zajedničkih poslovnih poduhvata u cilju stvaranja novih preduzeća, koja će imati šansu na globalnom tržištu. Tehnopolis u potpunosti otvara vrata za dinamičan, kreativan i moderan rad, prije svega mlađih generacija, kazala je ministarka Damjanović na svečanom otvaranju.
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke
Iskustva iz drugih sličnih centara u regionu ukazuju nam na određene izazove, kao što su nepostojanje preduzetničke kulture, nedostatak komunikacije između akademskog sektora i preduzeća koja bi olakšala prenos ideja, od onih koji imaju znanje na najvišem nivou do onih koji umiju da ga komercijalizuju, kao i uklanjanje administrativnih barijera. Ministarka je kazala da se nada da će Tehnopolis, uz aktivnu podrsku Vlade, lokalne samouprave i biznis asocijacija, doprinijeti da se ovi izazovi uspješno riješe.

Predsjednik Opštine Nikšić Veselin Grbović kazao je da je “coworking” prostor namijenjen prije svega mladim ljudima, koji mogu koristiti sve raspoložive resurse i prostor Tehnopolisa kako bi razvili svoje ideje, jer budućnost vide upravo u preduzetništvu. Takođe, kako je naglasio Grbović, saradnju mogu ostvariti sa sličnim prostorima koji su već otvoreni u Zadru, Tuzli i Mostaru.
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke
Direktor “Tehnopolisa” Ratko Bataković istakao je u obraćanju prisutnima da je ovakav prostor nešto novo na našem tržištu, a rađeno po uzoru na evropske poslovne sredine. “Tehnopolis” će, prema riječima prvog čovjeka, u narednom periodu realizovati niz kreativnih sadržaja, obuke za 3d štampu, programiranje, pisanje biznis planova, programe za start up zajednicu, kao i organizaciju Hakatona.

Današnji događaj bio je idealna prilika za diskusiju o start up-ovima, problemima sa kojima se susreću njihovi pokretači, ali i uspješnim crnogorskim start up pričama. Predavanje su održali osnivači start up-a „BeeAnd.Me“, Elma Hot i Alija Dervić, koji su nedavno u Beču na World Summit Award-u (WSA), dobili nagradu za uspješan razvoj. WSA je postao obilježje kvaliteta za digitalni sadržaj sa društvenim uticajem u preko 180 zemalja učesnica, a Hot i Dervić su bili prvi predstavnici iz Crne Gore koji su učestvovali na WSA.
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke
Oni su govorili prisutnima o problemima i izazovima sa kojima su se suočavali na putu da razviju svoj prvi start up, koji se bavi sistemom pametne košnice, baziranoj na senzorima, a koje su uspješno prebrodili. Njihove košnice već sada prave 30 odsto uštede u novcu i jedini su u svijetu koji imaju najveći broj digitalnih podataka o pčelama.

- Oni treba da budu uzori za brojne mlade ljude širom Crne Gore, jer su pokazali da se obrazovanjem koje se stiče na našim univerzitetima, ali uz inovativne ideje i neizmjernu energiju i kreativnost, mogu ponuditi interesantna rješenja za globalne probleme, pa time i za globalno tržište, kazala je ministarka Damjanović
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke
Ona je istakla da treba saslušati mlade ljude, kao i druge preduzetnike iz startap zajednice u Crnoj Gori, čuti probleme s kojima se susreću i njihove prijedloge, kako bi zajedno došli do adekvatnih i izvodljivih rješenja u našim javnim politikama. Vlada Crne Gore u poslednjem kvartalu ove godine ima u planu donošenje Nacionalnog programa za podsticanje razvoja startapova i već je dobijena ekspertska pomoć od Evropske unije.

Drugo predavanje održao je g-din Janko Burgar, gost iz Slovenije, i jedan od osnivača brzorastuće tehnološke firme CosyLab iz Ljubljane koja je komercijalizovala znanje svojih osnivača i sada posluje na svjetskom tržištu, prodajući svoje proizvode i usluge između ostalih i CERN-u. Burgar je ranije danas učestvovao i na radionici o osnivanju centralne jedinice Naučno-tehnološkog parka u Podgorici, kao temelja nacionalnog inovacionog ekosistema, koju je Ministarstvo nauke organizovalo u saradnji sa Univerzitetom Crne Gore.

Nakon toga, u zasebnim radionicama, razgovore sa akterima iz akademskog, privrednog i civilnog sektora na temu start up-a i šansama na crnogorskom tržištu, vodili su uspješni članovi start up zajednice iz Crne Gore, Dražen Žujović, Aleksandar Dlabač, Miloš Milošević i Predrag Lešić. Oni su u otvorenom razgovoru razmjenjivali mišljenja o start up kulturi, finansijskim barijerama, diskutovali o pravnim regulativama, potencijalnim rješenjima, te programima podrške koji treba da pruže nosioci javnih politika kako bi njihove ideje zaživjele, a proizvode plasirali na tržište.

OVDJE možete preuzeti prezentaciju g-dina Janka Burgara.


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?