Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

ЦОДЕ Хуб: Свечано отворен први “цоwоркинг” простор у Технополису

Објављено: 11.05.2018. 04:53 Аутор: Министарство науке
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke
У Иновационо-предузетничком центру „Технополис“ вечерас је свечано отворен први “цоwоркинг” простор намијењен стартуп-овима, ИТ предузећима, као и појединцима, студентима и дигиталним номадима са креативним предузетничким идејама. Простор је опремљен захваљујући ЕУ пројекту у којем је Технополис партнер, „Сарадња за развој прекограничног пословног окружења – ЦОДЕ“ из Програма Интеррег Хрватска – Босна и Херцеговина – Црна Гора.

-Данас је важан дан у развоју Технополиса, пројекта Министарства науке који је прије годину и по дана започео са радом у овој згради и који већ увелико остварује своју намјену – подстиче предузетништво и иновације у Никшићу и пружа услове предузећима за развој бржи напредак. Капацитети Технополиса, захваљујући једном новом моделу рада, значајно се проширују и нуде нове могућности умрежавања, сарадње, едукације и покретања заједничких пословних подухвата у циљу стварања нових предузећа, која ће имати шансу на глобалном тржишту. Технополис у потпуности отвара врата за динамичан, креативан и модеран рад, прије свега млађих генерација, казала је министарка Дамјановић на свечаном отварању.
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke
Искуства из других сличних центара у региону указују нам на одређене изазове, као што су непостојање предузетничке културе, недостатак комуникације између академског сектора и предузећа која би олакшала пренос идеја, од оних који имају знање на највишем нивоу до оних који умију да га комерцијализују, као и уклањање административних баријера. Министарка је казала да се нада да ће Технополис, уз активну подрску Владе, локалне самоуправе и бизнис асоцијација, допринијети да се ови изазови успјешно ријеше.

Предсједник Општине Никшић Веселин Грбовић казао је да је “цоwоркинг” простор намијењен прије свега младим људима, који могу користити све расположиве ресурсе и простор Технополиса како би развили своје идеје, јер будућност виде управо у предузетништву. Такође, како је нагласио Грбовић, сарадњу могу остварити са сличним просторима који су већ отворени у Задру, Тузли и Мостару.
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke
Директор “Технополиса” Ратко Батаковић истакао је у обраћању присутнима да је овакав простор нешто ново на нашем тржишту, а рађено по узору на европске пословне средине. “Технополис” ће, према ријечима првог човјека, у наредном периоду реализовати низ креативних садржаја, обуке за 3д штампу, програмирање, писање бизнис планова, програме за старт уп заједницу, као и организацију Хакатона.

Данашњи догађај био је идеална прилика за дискусију о старт уп-овима, проблемима са којима се сусрећу њихови покретачи, али и успјешним црногорским старт уп причама. Предавање су одржали оснивачи старт уп-а „БееАнд.Ме“, Елма Хот и Алија Дервић, који су недавно у Бечу на Wорлд Суммит Аwард-у (WСА), добили награду за успјешан развој. WСА је постао обиљежје квалитета за дигитални садржај са друштвеним утицајем у преко 180 земаља учесница, а Хот и Дервић су били први представници из Црне Горе који су учествовали на WСА.
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke
Они су говорили присутнима о проблемима и изазовима са којима су се суочавали на путу да развију свој први старт уп, који се бави системом паметне кошнице, базираној на сензорима, а које су успјешно пребродили. Њихове кошнице већ сада праве 30 одсто уштеде у новцу и једини су у свијету који имају највећи број дигиталних података о пчелама.

- Они треба да буду узори за бројне младе људе широм Црне Горе, јер су показали да се образовањем које се стиче на нашим универзитетима, али уз иновативне идеје и неизмјерну енергију и креативност, могу понудити интересантна рјешења за глобалне проблеме, па тиме и за глобално тржиште, казала је министарка Дамјановић
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke
Она је истакла да треба саслушати младе људе, као и друге предузетнике из стартап заједнице у Црној Гори, чути проблеме с којима се сусрећу и њихове приједлоге, како би заједно дошли до адекватних и изводљивих рјешења у нашим јавним политикама. Влада Црне Горе у последњем кварталу ове године има у плану доношење Националног програма за подстицање развоја стартапова и већ је добијена експертска помоћ од Европске уније.

Друго предавање одржао је г-дин Јанко Бургар, гост из Словеније, и један од оснивача брзорастуће технолошке фирме ЦосyЛаб из Љубљане која је комерцијализовала знање својих оснивача и сада послује на свјетском тржишту, продајући своје производе и услуге између осталих и ЦЕРН-у. Бургар је раније данас учествовао и на радионици о оснивању централне јединице Научно-технолошког парка у Подгорици, као темеља националног иновационог екосистема, коју је Министарство науке организовало у сарадњи са Универзитетом Црне Горе.

Након тога, у засебним радионицама, разговоре са актерима из академског, привредног и цивилног сектора на тему старт уп-а и шансама на црногорском тржишту, водили су успјешни чланови старт уп заједнице из Црне Горе, Дражен Жујовић, Александар Длабач, Милош Милошевић и Предраг Лешић. Они су у отвореном разговору размјењивали мишљења о старт уп култури, финансијским баријерама, дискутовали о правним регулативама, потенцијалним рјешењима, те програмима подршке који треба да пруже носиоци јавних политика како би њихове идеје заживјеле, а производе пласирали на тржиште.

ОВДЈЕ можете преузети презентацију г-дина Јанка Бургара.


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?