Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Purišić: Izgradnja višenamjenskog objekta u Petnjici biće koristan servis građanima

Objavljeno: 14.05.2018. 20:11 Autor: mrss
Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić i predsjednik opštine Petnjica Samir Agović govorili su danas u Petnjici, 14. maja 2018. godine, povodom postavljanja kamena temeljca za višenamjenski objekat.

Događaju su prisustvovali i generalna direktorica Direktorata za tržište rada i zapošljavanje, Edina Dešić, generalni direktor Direktorata za penzijsko i invalidsko osiguranje i boračku i invalidsku zaštitu, Jovo Pajović i generalni direktor Direktorata za socijalno staranje i dječju zaaštitu, Goran Kuševija, direktor Fonda PIO Dušan Perović, direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Sead Čirgić, predstavnici Zavoda za zapošljavanje Crne Gore kao i predstavnici brojnih institucija i centara.

„Objekat je projektovan za kancelarije Centara za socijalni rad za opštine Berane, Andrijevica i Petnjica - područna jedinica Petnjica, kancelarije Zavoda za zapošljavanje, Fonda PIO, Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore, a jednu kacelariju će imati i Crveni krst. Izgradnjom nove i moderne zgrade pomenute institucije će dobiti adekvatne prostorije i kvalitetnije uslove za rad, što će pomoći da se građanima pruži dobra usluga“ – kazao je Purišić. 

mrss

Naveo je da će planirani objekat imati oko 300 metara kvadratnih, te da je Ministarstvo rada i socijalnog stanja izdvojilo za ovu namjenu 250.000 eura, kao i da će izvršiti opremanje objekta.

„Kroz ovaj projekat, UNDP je kroz svoje interne procedure raspisao tender, pripremljena je projektna dokumentacija i odabran je izvođač radova. Završetak radova planiran je za treći kvartal ove godine“ – istakao je Purišić. 

On dodaje da višenamjenski objekat će imati veliki značaj za opštinu Petnjica, posebno iz razloga uspostavljanja usluge dnevnog boravka za stare u cilju pravičnije brige o starijim osobama koje žive u vlastitom domu, radi očuvanja njihovog dostojanstva i prava na izbor. Na ovaj način, kako naglašava Purišić, biće osiguran pristup pravima i uslugama koje će poboljšati kvalitet njhovog života. 

„Ova usluga predstavlja jedan vid podrške i pomoći koji će im omogućiti da ostanu u svom životnom okruženju, a korisnici ove usluge mogu biti osobe starije od 65 godina koje žive u samačkim staračkim domaćinstvima, osobe teškog materijalnog i socijalnog položaja, smanjenih funkcionalnih sposobnosti i narušenog zdravlja kao i osobe koje nijesu obuhvaćene pravima i uslugama iz drugih programa i usluga“ – naveo je Purišić. 

U okviru Dnevnog boravaka za starije korisnicima će se svakodnevno pružati sljedeće usluge: jedan topli obrok namijenjen korisnicima koji borave duže od 4 sata; služenje toplih napitaka, zatim jednostavnije medicinske usluge, kao i pshosocijlna podrška. 

Osim pomenutih aktivnosti organizovaće su i razni kulturno-umjetnički programi, radionice i predavanja na različite teme. 

„Razvijanjem ove vrste usluge, u opštini Petnjica, doprinijeće da se smanji zainteresovanost starih lica za institucionalni smještaj i povećaće se nivo svijesti i znanja o mogućnostima i značaju vaninstitucionalnih servisa na lokalnom nivou“ – zaključio je Purišić. 

mrss

Predsjednik Agović naglasio je da je značaj objekta za koji se postavlja kamen temeljac od velike važnosti za opštinu Petnjica i njene građane. Takođe je istakao da je dosadašnja saradnja sa Ministartsvom rada i socijalnog staranja na veoma visokom nivou i da će se kao takva nastaviti i u narednom periodu.












PR služba Ministarstva rada i socijalnog staranja
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?