Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Пуришић: Изградња вишенамјенског објекта у Петњици биће користан сервис грађанима

Објављено: 14.05.2018. 20:11 Аутор: мрсс
Министар рада и социјалног старања Кемал Пуришић и предсједник општине Петњица Самир Аговић говорили су данас у Петњици, 14. маја 2018. године, поводом постављања камена темељца за вишенамјенски објекат.

Догађају су присуствовали и генерална директорица Директората за тржиште рада и запошљавање, Едина Дешић, генерални директор Директората за пензијско и инвалидско осигурање и борачку и инвалидску заштиту, Јово Пајовић и генерални директор Директората за социјално старање и дјечју зааштиту, Горан Кушевија, директор Фонда ПИО Душан Перовић, директор Фонда за здравствено осигурање Сеад Чиргић, представници Завода за запошљавање Црне Горе као и представници бројних институција и центара.

„Објекат је пројектован за канцеларије Центара за социјални рад за општине Беране, Андријевица и Петњица - подручна јединица Петњица, канцеларије Завода за запошљавање, Фонда ПИО, Фонда за здравствено осигурање Црне Горе, а једну кацеларију ће имати и Црвени крст. Изградњом нове и модерне зграде поменуте институције ће добити адекватне просторије и квалитетније услове за рад, што ће помоћи да се грађанима пружи добра услуга“ – казао је Пуришић. 

mrss

Навео је да ће планирани објекат имати око 300 метара квадратних, те да је Министарство рада и социјалног стања издвојило за ову намјену 250.000 еура, као и да ће извршити опремање објекта.

„Кроз овај пројекат, УНДП је кроз своје интерне процедуре расписао тендер, припремљена је пројектна документација и одабран је извођач радова. Завршетак радова планиран је за трећи квартал ове године“ – истакао је Пуришић. 

Он додаје да вишенамјенски објекат ће имати велики значај за општину Петњица, посебно из разлога успостављања услуге дневног боравка за старе у циљу правичније бриге о старијим особама које живе у властитом дому, ради очувања њиховог достојанства и права на избор. На овај начин, како наглашава Пуришић, биће осигуран приступ правима и услугама које ће побољшати квалитет њховог живота. 

„Ова услуга представља један вид подршке и помоћи који ће им омогућити да остану у свом животном окружењу, а корисници ове услуге могу бити особе старије од 65 година које живе у самачким старачким домаћинствима, особе тешког материјалног и социјалног положаја, смањених функционалних способности и нарушеног здравља као и особе које нијесу обухваћене правима и услугама из других програма и услуга“ – навео је Пуришић. 

У оквиру Дневног боравака за старије корисницима ће се свакодневно пружати сљедеће услуге: један топли оброк намијењен корисницима који бораве дуже од 4 сата; служење топлих напитака, затим једноставније медицинске услуге, као и псхосоцијлна подршка. 

Осим поменутих активности организоваће су и разни културно-умјетнички програми, радионице и предавања на различите теме. 

„Развијањем ове врсте услуге, у општини Петњица, допринијеће да се смањи заинтересованост старих лица за институционални смјештај и повећаће се ниво свијести и знања о могућностима и значају ванинституционалних сервиса на локалном нивоу“ – закључио је Пуришић. 

mrss

Предсједник Аговић нагласио је да је значај објекта за који се поставља камен темељац од велике важности за општину Петњица и њене грађане. Такође је истакао да је досадашња сарадња са Министартсвом рада и социјалног старања на веома високом нивоу и да ће се као таква наставити и у наредном периоду.












ПР служба Министарства рада и социјалног старања
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?