Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Održan sastanak komisija Crne Gore i Republike Albanije u cilju razmatranja inicijative i aspekata u vezi sa zaključivanjem sporazuma o otvaranju zajedničkog graničnog prelaza

Objavljeno: 09.05.2018. 20:33 Autor: MUP
Komisija za obavljanje poslova razgraničenja i utvrđivanja državne granice, određivanje graničnih prelaza, utvrđivanje režima pograničnog saobraćaja sa susjednim državama i sprovođenje Strategije integrisanog upravljanja granicom (Komisija za državnu granicu)

Sastanak komisija Crne Gore i Republike Albanije na zajedničkom graničnom prelazu Sukobin – Murićani odžan je danas, 09. maja 2018. godine, u cilju razmatranja Inicijative i sagledavanja svih aspekata od značaja za zaključivanje sporazuma između Vlade Crne Gore i Savjeta ministara Republike Albanije o otvaranju zajedničkog graničnog prelaza Ckla (Crna Gora) - Zogaj (Republika Albanija) za međunarodni drumski i jezerski putnički saobraćaj.

Takođe, cilj ovog sastanka bio je usaglašavanje aktivnosti graničnih službi Crne Gore i Republike Albanije na pojednostavljenju graničnih procedura za vrijeme ljetnje turističke sezone i postizanje dogovora o dinamici aktivnosti na pripremi Projekta obnavljanja graničnih oznaka na implementaciji Sporazuma o obnavljanju graničnih oznaka između dvije države.

Sastanku su prisustvovali predstavnici ministarstava unutrašnjih poslova i graničnih policija, uprava carina, organa uprave nadležnih za gazdovanje graničnim prelazima dvije države i predstavnici Opštine Bar i Mjesne zajednice Ostros.

Zajednički je konstatovano, nakon obilaska mogućih lokacija budućeg zajedničkog graničnog prelaza, da je najkomfornija lokacija na Ckla (Crna Gora), na kojoj postoji izgrađena pristanišna infrastruktura. Otvaranjem graničnog prelaza na toj lokaciji postoji mogućnost zajedničkog vršenja granične kontrole u međunarodnom drumskom i jezerskom putničkom saobraćaju, nakon povezivanja puta Ckla – Zogaj (AL), oko 2 km. Povezivanjem ovog putnog pravca valorizovali bi se turistički potencijali Skadarskog jezera na crnogorskoj i albanskoj strani i smanjila frekvencija saobraćaja na zajedničkom graničnom prelazu Sukobin – Murićani.

Opštine Bar i Skadar, dali su punu podršku realizaciji ovog zajedničkog Projekta.

Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore i Republike Albanije, nakon ovog sastanka, preduzeće dalje procedure u cilju realizacije Inicijative o otvaranju ovog graničnog prelaza.

Delegacije Crne Gore i Republike Albanije u ovim pregovorima predvodili su Milan Paunović, predsjednik crnogorske Komisije za državnu granicu i Aida Veizaj Hajnaj, zamjenica generalnog direktora Policije i direktorica Sektora za granicu i migracije Republike Albanije.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?